Üle Eesti meenutatakse märtsiküüditamist

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestushetk Öötlas
Mälestushetk Öötlas Foto: Erakogu

Laupäeval möödub märtsiküüditamisest 68 aastat.

Tallinnas toimub märtsiküüditamise mälestustseremoonia Vabaduse väljakul Vabadussõja võidusamba jalamil.

Kell 17 algaval tseremoonial esinevad sõnavõttudega justiitsminister Urmas Reinsalu, Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku praost Jaan Tammsalu ja Eesti Memento Liidu juhatuse liige Peep Varju.

Eesti rahva nimel asetab pärja justiitsminister Urmas Reinsalu. Lisaks asetavad pärjad Tallinna linn, diplomaatiline korpus ja Eesti Memento Liit. Pärast ametliku osa lõppu on võimalus ka ülejäänud soovijatel pärjad asetada.

Vahetult pärast mälestustseremooniat kell 18 toimub traditsiooniline küünalde süütamine Tallinnas Vabaduse platsil. Küünlad süüdatakse ka Tartus, Pärnus ja mujal Eestis.

Märtsiküüditamine jättis Eesti rahva mällu kustumatu ja sügava jälje, lõhkudes peresid ja hävitades inimelusid. Selle käigus viidi Siberisse üle 22 000 süütu inimese.

Mälestusüritust korraldavad Tulipisar, Eesti Üliõpilaskondade Liit, Eesti Õpilasesinduste Liit, Eesti Noorteühenduste Liit, Eesti Memento Liit, Inimõiguste Instituut ja Eesti Mälu Instituut koostöös justiitsministeeriumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles