Viis portsu puu- ja juurvilju vähendab dementsusriski

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Dementsus kimbutab üle 47,5 miljoni inimese üle maailma ja lähima kolmekümne aasta jooksul võib see arv koguni kolmekordistada. Teadlased soovitavad eakatel täiskasvanutel lähtuda viie portsjoni reeglist, et vähendada haigestumisriksi.

Medical News Today vahendab, et kolm portsjonit juur- ja kaks puuvilju vähendab dementsusesse haigestumise riski.

Uuringu jaoks analüüsiti pea 18 000 hiinlase menüüd. Jälgitavatel polnud dementsust diagnoositud ja nende tervist jälgiti kuue aasta jooksul. Nende seas, kes sõid lisaks soovitatud puu- ja juurviljakoguseid, oli perioodi lõpuks risk haigestuda väiksem.

Nii on uuringu autorite hinnangul väga vajalik jälgida, et seeniorid tarbiksid piisavalt juur- ja puuvilju, sest neis lisanduvad B- ja E-vitamiinid ja teised antioksüdante ja põletikuvastaseid elemente sisaldavad toitained on vaimse tervise hoidmise jaoks väga olulised.

Ka Eestis on Tervise Arengu Instituut aastaid soovitanud tarbida viis peotäit puu- ja juurvilju päevas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles