Eesti tähistab vabariigi 99. aastapäeva jumalateenistuse, paraadi ja piduliku vastuvõtuga

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinimustvalge
Sinimustvalge Foto: x

Eesti Vabariigi 99. sünnipäeva hommiku päikesetõusul heisatakse sinimustvalged lipud üle Eestimaa, Vabadussõja mälestussammaste jalamile asetatakse pärjad, kirikutes toimuvad palvused, rahvamajades kontserdid ja kõnekoosolekud. Aastapäeva peasündmused toimuvad sel aastal Tallinnas.Eesti Vabariigi 99. sünnipäeva hommiku päikesetõusul heisatakse sinimustvalged lipud üle Eestimaa, Vabadussõja mälestussammaste jalamile asetatakse pärjad, kirikutes toimuvad palvused, rahvamajades kontserdid ja kõnekoosolekud. Aastapäeva peasündmused toimuvad sel aastal Tallinnas.

Vabariigi aastapäeval heisatakse lipud kõigile äri- ja büroohoonetele ning elumajadele. Eesti lipu heiskavad kõik riigi- ja omavalitsusasutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Ühtsustunde väljendamiseks on ka kõik teised oodatud Eesti lippe heiskama. Lipud heisatakse päikesetõusul või hiljemalt kell kaheksa hommikul ja langetatakse päikeseloojangul.

Tallinnas Toompea lossi kõrval Kuberneri aias algab kell 7.33 pidulik lipuheiskamise tseremoonia. Kõne peab Riigikogu esimees Eiki Nestor, õnnistussõnad lausub EELK peapiiskop Urmas Viilma ning iseseisvusmanifesti loeb ette Voldemar Panso preemia laureaat Teele Pärn. Tseremoonial esinevad Eesti Meestelaulu Seltsi meeskoorid ning Politsei- ja Piirivalveorkester.

Kell 9 asetatakse pärjad Vabadussõja võidusamba jalamile. Päevakohase kõne peab peaminister Jüri Ratas.

Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus algab kell 10 jumalateenistus. Teenivad EELK peapiiskop Urmas Viilma ja õpetaja Arho Tuhkru. Orelil Piret Aidulo, laulab praostkonna ühendkoor ja Tallinna Toomkooli koor, trompetil Roman Petuhhov, torupillidel Lauri Kadalipp ja Kulno Malva.

Vabaduse väljakul algab kell 12 Kaitseväe paraad. Paraadi võtab vastu Vabariigi President Kersti Kaljulaid, paraadi juhatab Kaitseväe juhataja kindral Riho Terras. Paraadist võtab osa 41 kaitseväelist lippu, viis kompaniid, neli patareid, 22 rühma ja kolm orkestrit, hea ilma korral on nähtav ka NATO hävitajate ülelend. Paraadi lõppedes toimub lahingutehnika näitus.

Kell 13.30 annab peaminister Jüri Ratas Teaduste Akadeemia majas üle 2017. aasta riigi teaduspreemiad, Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinna ning spordi- ja kultuuripreemiad.

Estonia teatri- ja kontserdimajas algab kell 18 iseseisvuspäeva pidulik kontsert ning Vabariigi Presidendi ja härra Georgi-Rene Maksimovski vastuvõtt.

24. veebruaril 1918 kuulutati välja sõltumatu ja demokraatlik Eesti Vabariik. Esimesed sammud iseseisvumisel astuti juba 28. novembril 1917, mil Eestimaa Ajutine Maanõukogu võttis enda kätte kõrgeima võimu Eestis. Sellele järgnes iseseisvusmanifesti kokkuseadmine ning manifesti avaldamine Päästekomitee poolt 24. veebruaril 1918.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles