Avastus: „vana toit“ lühendab eluiga

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiirte toidulauale jõudnud "vana toit" lühendas nende eluiga.
Hiirte toidulauale jõudnud "vana toit" lühendas nende eluiga. Foto: Robert F. Bukaty/AP

Suur osa elusorganisme surmani tõukavatest muutustest tekib aga silmale nähtamatul tasandil. Eluea pikkust võivad uue uurimuse kohaselt lühendada isegi toidus peituvad molekulaarsed kahjustused, vahendab Novaator.

Molekulaarsete kahjustuste olulisuse väljaselgitamiseks söötis Harvardi ülikooli meditsiiniprofessor Vadim Gladyshev kaaslastega pärmiseentele ja äädikakärbestele nende enda vanas eas surnud liigikaaslastest valmistatud toitu. Hiirte toidulauale jõudis 25-aastase põdra liha. Võrdlusmomendi loomiseks nende liigikaaslastele antud „värske" toit koosnes osaliselt nooremas eas surnud seentest, kärbestest ja kolmeaastaselt tapetud põdrast.

„Leidsime, et „vana" toit lühendas tõepoolest organismide eluiga. See oli „värsket" toitu söönud liigikaaslastest kümnekonna protsendi võrra lühem. See kinnitab, et molekulaarsed kahjustused on organismidele otseselt kahjulikud," sõnas Gladyshev. Pärmiseente ja äädikakärbeste eluiga lühenes vastavalt 18 ja 13 protsendi võrra. Emashiirte eluiga oli keskmiselt 13 protsenti lühem.

Tuleviku mõttes võiks töö anda koos teiste omalaadsetega vihjeid, kuidas vananemist aeglustada.

Loe pikemalt SIIT.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles