Lume rookimine: kasulik koormus või ohtlik tegevus südamele?

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumekoristus on väsitav tegevus.
Lumekoristus on väsitav tegevus. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Kuigi tänavune talv pole andnud just palju põhjust lumelabidat haarata, on siiski kasulik teada, et uuringute järgi võib raske lume kühveldamine suurendada infarktiohtu ja seda eriti meestel, vahendab Medical News Today.

Lume kühveldamine on pingutust nõudev tegevus ja hea koormus, aga kui liiga palju rasket lund kühveldada, on see käelihastele suur pingutus ja seetõttu suureneb südamelöökide arv, tõuseb vererõhk ja organism vajab korraga rohkem hapnikku.

Kanadas uuriti seost lumerohkete perioodide ja südameinfarktide hulga vahel ja selgus, et neil kuudel, kui väljas oli palju lund (keskeltläbi 20 cm), tõusis infarktiga haiglasse pöördunud inimeste hulk 16 protsenti. Meeste hulgas tõusis infarkti tõttu suremus koguni 34 protsenti. 60 protsenti haiglasse jõudnud infarktipatsientidest olid mehed. Naistel sel ajal haiglasse pöördumiste hulga kasvu ei täheldatud, kuid selle põhjuseks on ilmselt asjaolu, et lund lähevad sagedamini lükkama just meessoo esindajad.

Uurijate arvates ohustab raske lumekoristustöö enim mehi, kes on vanuses 50+ ja kellel on südamega varem probleeme olnud või kes on muidu üsna istuva eluviisiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles