Igor Tõnurist tähistas 70. sünnipäeva

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Tõnurist.
Igor Tõnurist. Foto: Erik Prozes

Igor Tõnuristi juubeli auks piduliku koosviibimise, kus astusid üles mitmed Igor Eesti Folkloorinõukogu korraldas laupäeval Eesti ühe tunnustatuima rahvamuusika-uurija ja folkloristi Tõnuristi käe all alustanud folkloorirühmad.

„Eesti pärimuse uurimine, säilitamine ja tulevastele põlvedele edasiandmine on olnud Igor Tõnuristi elutöö,“ sõnas Eesti Folkloorinõukogu juhatuse esinaine Kati Taal. „Tema panus on hindamatu ja tema pühendumus imetlusväärne. Mistõttu on loomulik, et tema juubelile tulevad kokku tema austajad nii setost kui saarest. Igor Tõnuristi võime vaieldamatult nimetada Eesti folklooriliikumise üheks alustalaks.“

Aukartustäratavalt palju aastaid on Igor Tõnurist olnud justkui sillaehitajaks rahvateadlaste ja rahva vahel. Praktiseeriva rahvamuusikuna on ta olnud ühtlasi teadlane, kelle sõnal on kaalu ja kes oskab oma veendumusi põhjendada.

Ka praegu on rahvamuusika uurija ja folklorist Igor Tõnurist lisaks teadustööle jätkuvalt tegev mitmes rahvakultuuri tegevusvaldkonnas (pärimusmuusika, rahvarõivad, pärimustants) nii konsultandina kui eksperdina pärimuskultuuri alal.

Viimastel aastatel tegeleb ta tõlketöödega eesti keelest vene keelde ja vastupidi selliste teoste välja andmisel, nagu mitmed Setomaa koguteosed, kogumik „Ajast ja ruumist. Uurimusi Mare Auna auks“, „Eesti vanausuliste kirjalik pärand“ koostöös Marju Kõivupuuga, samuti artiklite „Setu rahvapillid” ja „Setu koreograafia” Setomaa II koguteosele kirjutamisega.

Igor Tõnuristi pälvis 2003. aastal Valgetähe IV klassi teenetemärgi ja 2007. aastal pärandihoidja tiitli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles