Hallitus siseruumides paneb tervise proovile

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hallitus ohustab tervist.
Hallitus ohustab tervist. Foto: Toomas Huik

Kalle Pilt SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskusest sõnas „Huvitaja“ saates, et hallitusseeni on meie ümber palju nii sise- kui välistingimustes ning üldjuhul ei tekita probleeme, „Kui juba tekivad kuskile kolooniad ehk rahva keeles hallitus, siis on probleem,“ sõnas ta. Sel juhul on nende kontsentratsioon õhus juba suur.

Nii näiteks on ohtlik seen Stachybotrys chartarum, mis võib „toituda“ näiteks kipsplaadi peal olevast paberist, kui see saab märjaks. „See eritab mükotoksiine ja need on inimese tervisele ka väikses koguses ohtlikud.“ Enamasti on tervisemured seotud hingamisteedega.

Hallitus levibki enamasti niisketes ruumides, aknapõskedel ning viimastel korrustel nurkades, kus on külmasillad.

Hallitusseene vastu aitab korralik koristamine, niiskete pindade kuivatamine ja temperatuuri jälgimine – tuba peaks olema pigem jahe. „Kõige ideaalsem temperatuur hallitusseene kasvamiseks on 25-28 kraadi vahel.“

Keemilistest abivahenditest on kõige tõhusamad alkoholipõhised vahendid. Kui mure põhjus, näiteks külmasillad, ei kao, tuleb suure tõenäosusega hallitusseenega ka edaspidi võidelda.

Kuula saadet SIIT.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles