Muuseum kutsub kaasa mõtlema sõjapõgenike teemal

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Eesti Sõjamuuseum ootab kõiki laupäeval, 4. veebruaril kaasa mõtlema sõjapõgenike teemal.

Eesti Sõjamuuseum – kindral Laidoneri muuseumis näeb sel puhul ka mängufilmi “1944”. Samuti uurime, mis toimus Eestis 1944. aastal ning saame teada, mis on Shetlandi süstik.

1944. aasta sündmustest Eestis kõneleb ajaloolane Lauri Vahtre. Pärastlõunal tutvustab produtsent Kristian Taska mängufilmi „1944“ sünnilugu, seejärel saab filmi ka vaadata ning ühiselt selle üle arutleda.

Shetlandi süstiku nime all tuntud ajaloosündmust tutvustab doktor Andrew Jennings, Highlands and Islands’i ülikooli teadur Shetlandi saarel. Samuti jutustab mälestusi oma pere põgenemisloost Jaak Maandi.

„Ajastust ja asukohast hoolimata on põgenemine inimlikult keeruline teema. Viletsus ja traagika ei tunne rahvust ega riigipiire,“ ütles sõjamuuseumi direktor Hellar Lill. „Shetlandi saared on meie jaoks kaugel ning küllap ei ole Eestis laiemalt teada, et 1940ndatel põgeneti paatitega Norrast kaugele Shetlandile. Kuigi tegemist on kahe erineva ajaloosündmusega, on põhjused, lood ja mured paljuski sarnased.“

Laupäevane ajaloohuviliste päev on avasündmuseks tervele ürituste seeriale, mis on pühendatud 66 aasta möödumisele ÜRO põgenikekonventsiooni vastuvõtmisest. Varasuvel toimub Eestis vastavateemaline ajalooseminar ning avatakse näitus, mis tutvustab 1944. aasta sündmusi Eestis ja Shetlandil. Samu teemasid käsitletakse ka Shetlandi saartel toimuvatel seminaridel. Ürituste seeria päädib rahvusvahelise konverentsiga tänavu novembris.

Shetlandi saared asuvad Suurbritannia kirdeosas ning on osa Šotimaast. Highlands and Islands ülikool on piirkonna suurim ülikool.

Ajaloosündmuste tutvustamist kaasrahastab Kodanike Euroopa projekti „"The Great Escape" and the "Shetland bus" - two sides of the coin that shaped the 1951 UN Convention on Refugees“ raames.

Osavõtjatelt palutakse endast eelnevalt teada anda telefonil 5665 9118 või anu.viltrop@esm.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles