Uus teenus aitab hooldajad tööle tagasi

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riik aitab puudega inimeste kodusid kohaldada. Pilt on illustreeriv.
Riik aitab puudega inimeste kodusid kohaldada. Pilt on illustreeriv. Foto: Elmo Riig / Sakala

Innovest saavad toetust 12 omavalitsuste projekti, mis hakkavad üle Eesti arendama ja osutama hoolekandeteenuseid tööealiste inimeste hoolduskoormuse vähendamiseks ning tööturule asumiseks, samuti toetatakse erivajadustega inimeste tööturule naasmist.

Projektide raames plaanivad kohalikud omavalitsused koostöös arendada ja pakkuda erinevaid hoolekandeteenuseid, nagu koduteenus, tugiisikuteenus, isikliku abistaja teenus või väljaspool kodu osutatav üldhooldus- ehk päevahoiu- või intervallhooldusteenus, teatas SA Innove BNS-ile. Kõige enam nähakse vajadust tugiisiku-  ja koduteenuse ühtlustamiseks, arendamiseks ja pakkumiseks. Enamus projekte keskendub kahele teenusele, kuid üks projekt kavandab rakendada kõiki nelja teenust.

Innove tööelu keskuse juhi Ülle Luide sõnul on meeldiv tõdeda, et ollakse koostöövalmis ja soovitakse koos ühtlustada ning arendada hoolekandeteenuseid, jagada kogemusi ja teha midagi olulist ära oma kogukondades. Hea näide on Maakondlikud Omavalitsusliidud, kes võtsid juhtrolli endale ja kaasasid maakonna omavalitsused, et üheskoos saavutada võetud eesmärke. Kuigi kõik maakonnad ei ole toetuse saajatena esindatud, on kaasatud projektidesse kohalikke omavalitsusi naabermaakondadest.

„Eestis on sageli pereliikmetel suur hoolduskoormus, mis põhjustab tööturult kõrvale jäämist ning väheolulisem ei ole ka tööealiste erivajadustega inimeste tööturule asumise võimaluste nappus. Tänu toetust saavatele projektidele avarduvad võimalused hoolekandeteenuste ühtlustamiseks, nende edasiarendamiseks ning kvaliteetsemaks muutmiseks,“ tõdes Luide. 

Ühe projekti kohta jagatav toetussumma jääb 70 000 ja 344 000 euro vahele. Kokku jagatakse projektide vahel 2,6 miljonit eurot Euroopa Sotsiaalfondi toetusraha, vooru kogueelarve on 5,3 miljonit eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles