Seeniorid eelistavad heeringale ja räimele lõhekala

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe.
Lõhe. Foto: Panther Media

Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) poolt koostatud 2016. aasta uuringust selgub, et noored inimesed tarbivad kala järjest rohkem ja kala tarbimine on stabiilne vaatamata sellele, et viimaste aastatega on kalatoodete hinnad tõusnud 16 protsenti. Üle 60‐aastased kulutavad kalale aga suurema summa kui nooremad vanusegrupid

„Elaniku kohta tervikuna on tarbimine suurem, sest kala süüakse ka väljaspool kodu, restoranides, koolides ja lasteaedades,“ ütles EKI direktor Marje Josing. „2012. aastaga võrreldes suurenes kala tarbimine üks protsent ehk 13,4 kilole eluskala kaalule pereliikme kohta,“ lisas Josing.

Nooremates vanusegruppides (alla 40‐aastastel ja eriti kuni 25‐aastastel) on kala tarbimine viimasel kolmel aastal kasvanud rohkem ja kulutused kalale on suurenenud rohkem (69% võrra) kui keskealistel ja vanematel inimestel (29%).

Sellele vaatamata kulutavad üle 60‐aastased kalale suurema summa (74 € pereliikme kohta) kui nooremad vanusegrupid (46–48 € 16–49‐aastaste vanusegruppides)

Enim armastatakse Eestis lõhet (lemmikkalaks 50%‐le vastanutest), järgnevad forell (39%), heeringas (30%) ja räim (24%). Eelistuste esinelik püsib läbi aastate. Väiksema sissetulekuga elanike lemmikkalade pingerida on järgmine: forell, lõhe, räim, heeringas ja ahven.

Mida suurem sissetulek, seda enam on lemmikuks lõhe ja forell. Küsitluse järgi on lõhe nüüd  ka eakamate elanike lemmikkalaks edestades heeringat ning räime.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles