Igal neljandal eestlasel ei ole piisavalt raha inimväärseks eluks

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Malsroos / SL Õhtuleht

24% Eesti inimestest väidab, et neil ei ole piisavalt raha inimväärseks eluks. 27% muretseb, et peale arvete tasumist ei jää neile piisavalt raha järgmise palgapäevani. 17% on viimase kuue kuu jooksul arvete tasumiseks raha laenanud.

Tulemused selgusid krediidikorraldusteenuseid pakkuva kontserni Intrum Justitia äsja valminud iga-aastasest Euroopa Tarbijate Maksekäitumise uuringust. Küsitlusel osales 21 317 tarbijat Euroopa 21 riigist, vastates nende maksekäitumist puudutavatele küsimustele. Eestist osales uuringus 1012 inimest. Tulemused näitavad, et:

- 73% eestlastel on esinenud elus perioode, mil nad ei ole võimelised oma võlgu tasuma

- 35% ei suuda lubada endale ettenägematuid kulutusi ning 53% ei säästa regulaarselt raha

- 59% vastanutest usub, et neil on võimalik oma majanduslikku olukorda elu jooksul oluliselt parandada

„Uuringu tulemused näitavad, et Eestis on siiani paljud majapidamised hädas arvete tasumisega ning on pidanud selleks viimase kuue kuu vältel raha laenama. Meie enda andmed näitavad lisaks, et inimesed, kes alustavad laenamisega noorelt, kipuvad sama harjumuse küüsi jääma ka hilisemas eas,”sõnas Intrum Justitia AS juhataja Ivar Tammemäe

35% eestlastest on viimase 12 kuu jooksul jätnud tasumata vähemalt ühe arve. Euroopas keskmiselt jättis vähemalt ühe arve tasumata 44% elanikkonnast, halvima maksedistsipliiniga paistab silma Kreeka 76%-ga. Peamiseks põhjuseks on maksejõuetus.

Uue negatiivse trendina rahaasjade planeerimisel tõid uuringus osalejad välja e-kaubanduse. 21% märkis, et internetis ostmise lihtsus paneb rohkem ostma ja nii ka rohkem raha kulutama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles