Pärijad saavad end vabatahtlikult kinnistute omanikuks vormistada aasta lõpuni

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AGE/Scanpix
  • Aasta lõpuni saab end vabatahtlikult vormistada päritud kinnistu omanikuks.
  • Uuel aastal hakatakse saamata maamaksu puhul omanikega ühendust otsima.
  • Maamaksu mittetasujaid ähvardab trahv.

Tartu maakohtu alla kuuluv kinnistusosakond palub selle aasta lõpuks end omanikuks vormistada kinnistute pärijatel, kes ei ole seda veel teinud. Uuel aastal hakkab osakond pärijatega ühendust võtma ja maamaksu mittetasujaid ähvardab trahv.

Ühtlasi tänab kinnistusosakond kõiki neid tublisid inimesi, kes on tänaseks pärast oktoobri alguses meedia vahendusel edastatud palvet end omanikuks juba registreerinud. Kuu aja jooksul registreeris end omanikuks enam kui 1200 pärijat.

Et anda aga kõigile omanikele vabatahtlikuks vormistamiseks piisavalt aega, pikendab kinnistusosakond esialgset 1. novembri tähtaega aasta lõpuni. Senine tagasiside näitas, et valdavalt oli pärimine jäänud lõpuni vormistamata teadmatusest.

Maksu- ja tolliameti andmetel on tuhandeid kinnistuid, mille senine omanik on surnud ja uus omaja ei ole kande parandamiseks avaldust esitanud. Nii jääb riigil saamata olulises osas maamaksu.

Järgmise aasta algusest hakkab kinnistusosakond taoliste pärijatega ühendust võtma. Kui omanik ei ole aasta lõpuks kinnistusraamatu kande parandamist taotlenud, saadab kinnistusosakond talle uuel aastal esmalt trahvihoiatuse. Kui ka hoiatuses ettenähtud ajaks taotlust ei esitata, määratakse omanikule 200-eurone rahatrahv.

„Kinnistusraamatus olevad andmed peavad peegeldama tegelikkust. Seetõttu palume uutel omanikel esitada vajalik kandeavaldus. Kande taotlemine on riigilõivuvaba ja kinnistuportaali kaudu saab seda teha ka notaritasuta,“ selgitas kinnistus- ja registriosakonna kohtudirektor Virve Altuhova.

Kande tegemiseks kinnistusraamatusse tuleb esitada kinnistuportaali  või notari kaudu avaldus ja lisada omandiõiguse aluseks olevad dokumendid.

Avalduse esitamine kinnistuportaali kaudu ja kande parandamine on riigilõivuvaba. Avalduse vormistamisel notari abiga tuleb teenuse eest tasuda vastavalt notari tasu seadusele.

Kui eelnevalt ei ole pärimismenetlust läbi viidud, tuleb pöörduda notari poole, kes teostab pärimismenetluse ja väljastab pärimistunnistuse.

Kehtiva seaduse järgi on pärimisest võimalik loobuda kolme kuu jooksul pärandaja surmast. Kui pärandist loobumine või vastuvõtmine on vormistamata või pärimisega seoses tekivad täiendavad küsimused, tuleks pöörduda notari poole, kelle kontaktid leiab Notarite Koja võrgukodust

Tartu maakohtu juurde kuuluv kinnistus- ja registriosakond haldab kõigi Eesti piirkondade kinnistus- ja registriasju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles