Esmaabiõpetaja soovitused libedaks ajaks: jäänaelad ja käimiskepid

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kummiga saab saapa tallale ise lisada spetsiaalse naeliku.
Kummiga saab saapa tallale ise lisada spetsiaalse naeliku. Foto: Liis Velsker

Esmaabiõpetaja Margit Pärn jagas saates „Huvitaja“ näpunäiteid, kuidas oma lapsi, iseend ja teisi kaitsta jahedate ilmadega seotud õnnetuste, alajahtumise või kehaosade külmumise eest ning mismoodi külmakahjustusi saanud inimesi aidata. 

Talvise ilmaga juhtub palju õnnetusi. Pärn nõustus, et libedal ajal on kasulik kõndida nn pingviinikõnnakut, kus astuda tuleb täistallaga ja natuke ettepoole kaldu, samuti saada üle valehäbist ja kanda saabaste alla pandavaid jäänaelu. „Naelad võivad alguses tunduda natuke ebamugavad, aga nad aitavad päris kenasti püsti seista,“ lisas ta.

Samuti soovitas ta jalutades kasutada käimiskeppe, mis aitavad libedal ajal püsti seista.

Jala pealt kukkudes murdub meil tavaliselt käeluu. Keerulisem on eakatel, kel võib murduda reieluukael.

„Naelad võivad alguses tunduda natuke ebamugavad, aga nad aitavad päris kenasti püsti seista.“

Pärn selgitas, et kui kukkudes teeb puus haiget, et tasuks kiirustada valu kiuste üles tõusmist. Samuti ei tasu kukkunud kaaslast kiiresti üles tõstma, kui tal on käes või puusas tugev valu. Viimasel juhul on mõistlikum abi kohapeale kutsuda.

Kuula saadet siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles