Okupatsioonide muuseumis on tasuta filmipäevad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Okupatsioonide muuseumi esine
Okupatsioonide muuseumi esine Foto: Alo Raun

Tänasest saavad alguse Okupatsioonide muuseumis juba neljandat korda toimuvad filmipäevad, mis seekord räägivad inimõigustest.

Tänavune filmiprogramm „Visegradi sügis“ kõneleb Poola, Slovakkia, Tšehhi ja Ungari keerulisest lähiajaloost, kajastades nii 1956. aasta Ungari ülestõusu, Praha kevadet, Katõni massimõrva ning laiemalt inimõiguste rikkumist ühiskondades, kus demokraatiat napib.

Muuseumi näituste juhi Sander Jürissoni sõnul on filmiprogramm seotud sügisel muuseumis avatud ajutiste näitustega, sellest ajendatuna sündis ka filmipäevade pealkiri.

„Nii nagu toimunud näitused visualiseerivad ka filmid inimeste ürgset soovi vabaduse ja demokraatia järele,“ ütles Jürisson.

Filmivalikust tõstab Jürisson esile kaks spordiga seotud filmi. Ungari lühidokumentaal „Mängigem rahulikult“ vahendab Ungari ülestõusu lugu põimituna madjarist jalgpalligeeniuse Ferenc Puskáse elulooga. Tšehhi film „Věra 68“ kõneleb aga läbi aegade ühest edukaimast olümpiasportlasest Věra Čáslavskást, kelle kindlameelsus Praha kevadeni viinud ideede toetamisel kukutasid ta maailma ühe armastatuima naise positsioonilt.

Filmid linastuvad ingliskeelsete subtiitritega ning sissepääs on kõikidele seanssidele tasuta. Ajakava on leitav koduleheküljelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles