Vaata, milliseid helkurtooteid pimedal ajal võiks kanda

, Maanteeamet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helkur
Helkur Foto: Laura Arum-Lääts/Maanteeamet
  • Vaid 66% täiskasvanutest kannab helkurit.
  • Iga helkur ei pruugi kaitsta.
  • Helkurribadega välisriiete keskmiseks „elueaks“ peetakse kuni 25 pesukorda.

Eelmisel aastal jättis liikluses elu 24 jalakäijat, kellest 16 said surma pimedal ajal. Hukkunutest vaid kolm kandsid helkurit.

Eestlaste meelestatus helkuri vajalikkuse osas on ülikõrge - viimaste küsitluste kohaselt on see näitaja üle 14-aastase elanikkonna seas 91% ja ja laste puhul suisa 99%. Tegelikkuses kinnitab enda rõivale mõne nähtavaks tegemise vahendi vaid 66 % täiskasvanutest. Reeglina on nad naised, üle 65-aastased; maakonnakeskuste, väiksemate linnade ja alevite elanikud ning inimesed, kes liiguvad võrdselt nii autoga kui jalgsi.  Kuidas aga säästa nende elusid, kes ei kanna reflektorit seetõttu, et pole leidnud sobivat või on kord ostetu ära kaotanud? Valdavalt on nad 19-34-aastased, mehed, tallinlased ja igapäevased autosõitjad.

Tõenäoliselt on paljud jalakäijad pimedas liikudes imestanud, miks autojuhid neid ei näe. Roolikeerajad seevastu on üle elanud mitmeid ehmatushetki, kui tee äärde ilmub ootamatult tume siluett, mis sama müstiliselt, kui ilmus, ka kaob.  

Nottinghami teetööline Percy Shaw oli pea 80 aastat tagasi valgustamata teel sõites samas situatsioonis. Oma abitus ja ebaturvalises olukorras tekkis tal aga geniaalne idee, mis viis helkuri leiutamiseni. Nimelt märkas mees teepervel kassi, kelle silmad peegeldasid autotulede valgust.  Kassi, aga ka süvaveekalade ja maismaakiskjaliste silmade võime peegeldada silmadele langenud valgust, saigi esimese helkuri tehnoloogilise lahenduse keskmeks.

„Eri suuruse ja kujuga jalakäijahelkuri kõrval on viimastel aastatel lisandunud palju innovatiivseid lahendusi, mis pakuvad iseseisvalt või koos klassikalise helkuriga pimeda ajal liikudes tõhusat kaitset."

Eri suuruse ja kujuga jalakäijahelkuri kõrval on viimastel aastatel lisandunud palju innovatiivseid lahendusi, mis  pakuvad iseseisvalt või koos klassikalise helkuriga pimeda ajal liikudes tõhusat kaitset. 

Maanteeameti, Prike ning kindlustusseltside Seesam, IF ja PZU koostöös sündinud helkurkampaania „Olen silmapaistev“ fookuseks ongi nende tutvustamine ja seeläbi inimeste inspireerimine. Võime kindlalt väita, et valik on lai ning igaühe jaoks on olemas sobiv toode.

Kindlasti peab aga arvestama, et kõigil toodetel ei pruugi kehtivat sertifikaati olla. Kuigi kasutatud materjal võib vastata tehnilistele nõudmistele, ei ole väiketootja jaoks alati põhjendatud taotleda aja- ja ressursimahukat CE-märgistust. Teisalt kuluvad helkurribadega rõivad ja  helkurspreiga üle pihustatud esemed kasutamise käigus ning nende peegeldavad omadused aja jooksul kahjustuvad. Helkurribadega välisriiete  keskmiseks „elueaks“ peetakse kuni 25 pesukorda. 

Liiklusohutuse seisukohalt on kõik uudsed lisavahendid enda märgatavuse suurendamiseks aga väga soositud. Ülekäigurajal, kõnniteel või bussitaskus oodates, aga ka maanteel teed ületades ei paista vaid ühele kehapoolele kinnitatud reflektor sõidukijuhile piisavat hästi ning tal ei jää aega ohuolukorrale adekvaatselt reageerida. Sestap on soovituslik kanda korraga mitmeid eri funktsiooniga valgustpeegeldavaid tooteid, millest üks peaks olema sertifitseeritud. Toome välja neist kõige põnevamad, mis sobivad nii noorele kui vanale, tervisesportlasele kui ka pühapäevajalutajale.

10 võimalust olla silmapaistev

Helkuraerosool.
Helkuraerosool. Foto: Laura Arum-Lääts/Maanteeamet

Helkuraerosool on mugav pihustatav vahend jalgrattaraamile, lapsevankri ratastele, rõivastele,  jalatsitele, seljakotile ja kiivrile. Saadaval erinevate materjalide jaoks.  Arvestada tuleb, et helkursprei-kiht ei püsi igavesti, seetõttu peab esemeid regulaarselt aerosooliga värskendama.

Helkur / Maanteeamet
Helkur / Maanteeamet Foto: Laura Arum-Lääts/Maanteeamet

Laetav helkur koosneb plastmassist helkurist ja silikoonist kestast, mis helendab peale loodusliku või tehisliku valguse käes laadimist. Sobib eriti keskkonda, kus on kehv või olematu tänavavalgustus. Mugav paigalda riiete, selja- või koolikoti külge.

Rattasusside katted on enamasti neoontoonis, et tagada hea silmapaistvus. Lisaks sellele kaitsevad jalanõusid ka pori ja mustuse eest ning  tagavad lisasoojuse.

Helendav seljakotikate on erksat värvi ja kaetud valgustpeegeldavate ribadega, mis tagavad pimedal ajal nähtavuse kuni 100 m kaugusele.  Veekindel materjal kaitseb koti sisu ka vihma eest!

Helkurtraksid.
Helkurtraksid. Foto: Laura Arum-Lääts

Helkurtraksid on saadaval eri lõigete ja disainiga. Sobivad nii tervisesportlasele, jalg- kui ka mootorratturile.  Efekti tagavad neoonvärv ja helkurribad. Elastne vöö aitab enda kehakuju järgi suuruse parajaks timmida.

Foto: Maanteeamet
Foto: Maanteeamet Foto: Laura Arum-Lääts/Maanteeamet

Helkurlõngast ja -niidist tooteid saab  osta valmiskujul, kuid  käsitööhuvilise jaoks on olemas ka  spetsiaalne helkurniiti sisaldav helkurlõng. Saadaval on ka helkurniit, mida saab koos  meelepärase lõngaga mütsidesse, sallidesse ja kinnastesse kududa,  kasutada heegeldamiseks  ja tikkimiseks.

Helkurkleebis.
Helkurkleebis. Foto: Laura Arum-Lääts/Maanteeamet

Helkurkleebiseid on eri kuju ja suurusega, kuid eelistada võiks CE-märgistusega variante. Need tagavad hea nähtavuse nii rõiva selja- kui ka esiosale ja eri kõrgustele paigutatult.  Uudse lahendusena pakutakse helkivaid helkurkangast kujundeid, mida saab riietele triikrauaga kinnitada. 

Helkurteip on tugeva liimiga peegeldav 3M materjal, mida saab sobivasse suurusesse lõigates kasutada igal pinnal. Eriti lihtne on selle abil oma käimiskepid silmapaistvaks teipida.

Helkurpulgad jalgratta kodaratele on efektsed, lihtsalt paigaldatavad sertifitseeritud pulgad, mis  helgivad 360 kraadi.

LED jalanõud on led-ribadest tallaga, mida on saadaval nii lastele kui ka suurtele.

Siin toodu on ainult murdosa võimalustest. Helendavad tossupaelad, helkurprossid ja käsitööhelkurid, LED-kõrvarõngad, helkurseljakotid, helkurribadega kodumaine rõivadisain ja palju muud ootab avastamist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles