Lastelaste abistamine hoiab vaimu tervemana

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lastelaste aitamine tugevdab vanavanemate tervist, leidsid oma uurimustöös Bostoni Ülikooli sotsioloogiaprofessor Sara Moorman ja doktorantuuri üliõpilane Jeffrey Stokes.

Nende uurimuse kohaselt on nii lastelastele kui ka vanavanematele oluline vastastikune toetus ja lähedus.

USAs meedia tähelepanu pälvinud, New York Timesis ja mitmes teises väljaandes avaldatud uurimuse tarbeks vaatlesid Moroman ja Stokes täiskasvanud lastelaste ja nende vanavanemate suhteid. Andmed uuringu tarbeks pärinevad ajavahemikust 1985–2004. Valimisse kuulus 376 vanavanemat ja 340 lapselast. Uurimusega soovisid nad selgitada, kuidas mõjutab vanavanemaid suhe oma täiskasvanud lapselastega. „Tänapäeval elavad vanavanemad piisavalt kaua, et näha oma täiskasvanud lapselapsi,” selgitab Moorman. Uurimuse põhjal tehtud järeldus näitas, et kui need kaks põlvkonda on hingeliselt lähedased, on ka seenioridel vähem depressiooni sümptomeid.

Uuringu käigus vaatlesid teadlased, mil moel suhe toimib – kas see taandub ainult sellele, et lapselapsed aitavad vanavanematel majapidamistöid teha, sõidutavad neid kuskile, või on vastupidi – vanavanemad peavad täiskasvanud lapselapsi toetama – ehk abistamine on ühepoolne, või on ka vanavanemal võimalus lapselastele toeks olla.

„Mida suuremat tuge nad üksteisele anda said, seda parem eakate vaimne tervis on,” kinnitab Moorman. Kõige kehvemad näitajad olid neil vanavanematel, kes olid ainult saaja rollis ehk neil puudus võimalus vastu abistada. Kõige paremad näitajad aga neil, kes olid nii andja kui ka saaja rollis.

Moorman julgustab vanavanematelt abi vastu võtma ka siis, kui see tundub ebamugav. „Las vanaisa kingib 20aastasele pojapojale sünnipäevaks raha isegi siis, kui tema on pensionil ja pojapoeg teenib juba mitu aastat korralikku palka. See hoiab vaimu tervemana,” sõnab ta.

Moorman selgitab, et seenior, kes on ainult abistatav, tunneb end selles rollis halvasti. „Vanavanemad soovivad oma lapsi hingest aidata ka siis, kui nood on juba suured, ja vastupidi – nendele on masendav olla lastelastest sõltuv.”

Loe pikemalt vanavanemate ja lapselaste suhetest ajakirja 60+ oktoobrinumbrist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles