Eesti idufirma paneb telerile elu sisse

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti idufirma Sentab tõi septembri lõpus turule seenioritele mõeldud teleriseadme, mille abil muutub seni vaid telerivaatamiseks mõeldud masin kanaliks, mille abil videokõne vahendusel suhelda oma pere ja lähedastega. Samuti on võimalik jagada pilte, osaleda teematubades või tegeleda mälutreeninuga.

Sentab Estonia OÜ ühe asutaja ja tegevjuhi Tarmo Pihli sõnul tuli idee teleriteenuse kohta tuli elust enesest, sest lõhe nende võimaluste vahel, kuidas nooremad ja eakamad inimesed oma elusid jagavad, on suur, sest tavaline lauatelefon ei asenda kõike seda, mis tänapäeva digitehnoloogia võimaldaks.

„Tekkiski mõte, et teeme midagi lihtsat, ja lihtsus peitub selles, et teenus on üle teleka kasutatav. Telekas on täna ikkagi üks neist meelelahutustest, millega seeniorid oma päevi sisustavad.“

Nii jõuab digimaailm ka nendeni, kes pole soovinud nutiseadmetega tutvust teha. „Meie hinnangul võiks see olla väga hea võimalus väärikale kasutajale, aga meie, kes me oleme siin palju nooremad, kasutame seda samuti kodus iga päev,“ lisas ta. Lisaks videokõnede tegemisele saab teleri kaudu jagada fotosid ja videoid ning osaleda teematubades. Keskkonnas on olemas ka mängud mälutreeninguks jpm.

Erinevad võimalused

Sentab Estonia on tegutsenud juba kolm aastat. Seni toimis ettevõtte veebikeskkond, kus korraldati seenioritele koolitusi ja konkursse, eelmisel nädalal tuldi turule aga teleriseadmega nii Eestis, Ameerika Ühendriikides kui Ühendkuningriikides.

Teleriseade kujutab endast digiboksi, mida saab ühendada kodus oleva digiboksiga. Teenuse toimimiseks on vajalik internetiühendus. Puldi abil toimetades on võimalik kasutada telerit siis kas tavapäraseks vaatamiseks või Sentabi teenuste kasutamiseks. Juhul kui keegi üritab kontakti saada, ilmub selle kohta telerile teadaanne ka siis, kui parajasti käsil mõne saate vaatamine.

Foto: Ardi Truija

Teleriomanikuga on võimalik ühendust võtta helistades ka läbi veebikeskkonna või kasutades äppi, mis võiks Pihli sõnul sobida hästi just nutiseadmeid omavatele lastele ja lastelastele, kes ei soovi endale soetada Sentabi digiboksi.

Pihl selgitas, et kui toote kasutamiseks on vaja teha ühekordne väljaminek, siis edaspidi on teenuste kasutamine tasuta. Nendepoolses stardipaketis on kaamera, digiboks ja kõik vajalikud juhtmed.

Teematoad meeldivad

Seniste katsetuste ja testgruppide kogemuste põhjal on just teematoad kasutajatele väga meeldinud. „See on hea võimalus leida omaealiste seast kaasamõtlejaid ja uute ideede jagajaid. Iga kasutaja võib ka ise oma teematoa luua.“

Teematubasid on erinevatele huvidele – näiteks akordionimuusikast või käsitööst huvitatutele, digitarkuste hankimiseks või mõne uudiskanali info lugemiseks. Nimelt saab teleriekraanilt lugeda ka uudiseid ja vajadusel suurendada seal teksti suurust.

Senised kogemused testgrupiga on näidanud, et teenus kõnetab seenioreid. „Need, kes end arvutis koduselt ei tundnud, said meie teleriversiooniga väga hästi hakkama,“ lisas Pihl. Kasutamisajaga kasvasid ka oskused. „Kui nad telekat on hakanud kasutama suhtluse jaoks, siis tekkis neil huvi ka teiste võimaluste vastu kuni selleni, et mõni neist soovis ka tahvelarvutit kasutama õppida, “ lisas Pihl.

Tarmo Pihl arvas, et nii Ameerika Ühendriikide kui Ühendkuningriikide turud esitavad firmale võrdväärselt väljakutseid, et oma toodet tutvustada, kuid samasugust toodet konkurentidel pakkuda ei ole.

„Sotsiaalselt TV-d ei ole mujal maailmas tehtud. On funktsioone, mis on teistel tegijatel olemas, aga et keegi oleks ehitanud teleka liidese peale sellise teenuse, seda meie teada pole,“ sõnas ta.

„Me püüame esialgu pakkuda põnevat ja huvitavata. Tulevikuks on võimalik sinna lisada ka teisi rakendusi,“ võib tema sõnul tulevikus koostööd teha perearstidega või hoolekandeteenuse pakkujatega. „Võimaluste horisont on lai,“ sõnas ta.

Sentabi kohta on võimalik rohkem kuulda ka 5. ja 6. oktoobril 60+ festivalil Salme Kultuurikeskuses

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles