Mis imeloom see äpp on?

Eveliis Vaaks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Üha enam kuuleme ajakirjanduses räägitavat äppidest, mida tuleb alla laadida. Kui Võrumaalt pärit Lembit kord lapselapselt küsis, mis imeloom see äpp on, poetas järeltulija mokaotsast, et seda on nii keeruline seletada. „Sa ei saa nagunii aru,” kuulis vanaisa vastuseks.

Mobiilirakendus ehk äpp on nutitelefonile, tahvelarvutile ja muudele mobiilseadmetele mõeldud tarkvara. Kui algselt oli mobiilirakenduste peamine eesmärk muuta infohankimine lihtsamaks, näiteks e-posti, kalendri ja muu taolisega, siis praeguseks on nutirakenduste arv ja funktsioonide mitmekesisus plahvatuslikult kasvanud ning välja on kujunenud olukord, kus on raske teatud funktsiooni pakkuvat äppi mitte leida.

Olemas on kõiksugu mänguäpid, GPS ja asukohapõhised teenused, mobiilipangandus ning palju igapäevaelu lihtsamaks tegevaid äppe. Vaja läheb vaid nutitelefoni ja rakenduse kasutamiseks ka natuke nutti.

Tänapäevase seeniori igapäevaelu mugavamaks ja lihtsamaks muutvaid äppe leiab nii kodumaiste kui ka välismaiste äppide seast.

 

Nutiseade on ka vanaema kotis

Tele2 klienditeenindusdirektori Sirli Seliovi sõnul olid nutitelefonid mõni aasta tagasi Eestis veel suuresti noorte pärusmaa. „Praegu eelistavad ka seeniorid nutikaid seadmeid. Tervelt kolmandik meie vanemaealistest klientidest kasutab iga päev just nutitelefoni, mitte nuputelefoni,” märgib Seliov Tele2 kliendistatistikast lähtudes.

Seliov valis välja seitse mobiilirakendust, millest võiksid kasu lõigata just vanemaealised nutiseadme kasutajad, koondades igapäevatoimingud oma telefoni. „Kõigi nende äppide ühisnimetaja on lihtsus – need on eestikeelsed ja arusaadavad ka inimesele, kes alles õpib nutiseadme võlusid tundma,” sõnab Seliov. „Ent nii nagu iga uue asjaga, tuleb ka äpiga sõbraks saamisel veidi aega võtta ning sellega harjuda, sest vilumus ei sünni üleöö. Hea oleks, kui esimene kokkupuude toimuks lapse või lapselapse juuresolekul, kes oskab vanaisa juhendada,” soovitab ta.

 

Looduses liigud äpiga lihtsamalt

Äpp nimega Seened on asjakohane just sügisel, kui paljud oma sammud metsa seenele seavad. „Kui näed isuäratavat seent, ent ei ole selle söögikõlblikkuses kindel, ava mobiilirakendus, otsi seen välimuse järgi üles ning vaata üle, millega täpsemalt tegemist on,” kirjeldab Sirli Seliov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles