Digisaatekirjade osakaal kasvas esimesel poolaastal kaheksa korda

, Sotsiaalministeeriumi digitaalvõimekuse arendamise osakonna nõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaviatuur
Klaviatuur Foto: SCANPIX

Kui veel aasta aega tagasi moodustasid digisaatekirjad kõigist perearstide poolt välja kirjutatud saatekirjadest 8,2 protsenti, siis esimese poolaastaga ületas digisaatekirjade osakaal tänu teenuse arendustele juba 75 protsenti.

Kuna Eestis on kasutusel neli peamist haiglate infosüsteemi ja neli perearstide infosüsteemi, on pabersaatekirjade asemel digisaatekirjadele üleminek olnud aeganõudev. Iga saatekirja ja selle vastuse koostaja sõltub oma infosüsteemis töölaua arendustest ning lisaks tehnilistele küsimustele on tegemist ka omamoodi kultuurimuutusega pere- ja eriarstide jaoks.

Patsient näeb saatekirju patsiendiportaalis

Digisaatekirjade teenuse arenduses keskenduti tänavu esimesel poolaastal sellele, et oluliselt suurendada saatekirjade ja vastuste jõudmist tervise infosüsteemi (TIS), kus need oleksid inimesele nähtavad läbi patsiendiportaali www.digilugu.ee. Põhitähelepanu all olid saatekirjad perearstidelt eriarstidele ehk esmastele ambulatoorsetele vastuvõttudele.

Teenuse arendamiseks korraldati aasta esimeses pooles projektimeeskonna eestvedamisel mitmed testimised, kuidas digisaatekirjad tervise infosüsteemi ja erinevate tervishoiuteenuse osutajate infosüsteemide vahel liiguvad. Töö on käinud väikeste arendustükkide kaupa nii, et keskse tervise infosüsteemi arendusega on kohe käinud kaasas ka arendused tervishoiuteenuse osutajate oma infosüsteemides.

Perearstid lähevad täies mahus üle digisaatekirjadele

Praeguseks on parandatud suurem osa tehnilisi probleeme, mistõttu järgnevatel kuudel peaksime saavutama kõikide saatekirjade digitaalse liikumise perearstidelt eriarstideni. Inimesed ei pea siis ka enam muretsema pabersaatekirja koju unustamise pärast, sest need edastab arst tervise infosüsteemi, kust haiglad need juba otse kätte saavad.

Terviseinfosüsteemi peaksid laekuma pere- ja eriarsti vastuvõtu või haiglaravi järgselt haigusloo kokkuvõtted, saatekirjad ja nende vastused, samuti hambaravi- ja kiirabikaardid, tervisetõendid ja lisaks veel erinevaid teatised. Nende saatmise eest vastutab arst ning inimene näeb neid www.digilugu.ee juhul, kui arst on need tervise infosüsteemi saatnud. Arstilt võib julgelt andmete tervise infosüsteemi saatmise kohta ka küsida.

Järgmisena töös andmete kvaliteet

Teisel poolaastal keskendutakse digisaatekirjadel olevate andmete kvaliteedi ja taaskasutatavuse parendamisele. Samuti ühtlustatakse digisaatekirjadele kantavate terviseteenuste loetelu, et toetada  inimeste kiiremini jõudmist õige spetsialisti juurde ning tehakse ettevalmistusi järgnevateks arendusetappideks, kus on plaanis digitaliseerida ka saatekirjad erinevatele õendusteenustele, haiglaravile ja eriarstilt eriarstile.

Eestis toimub igal aastal ligikaudu 1,5 miljonit esmast eriarstivastuvõttu, millest 1,2 miljonit visiiti on erialadele, millel kehtib perearsti saatekirja nõue.

Allikas: Sotsiaalministeeriumi ajaveeb

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles