Jõgeval elustatakse Eesti Vabadussõja pöördelised hetked

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõda.
Vabadussõda. Foto: arhiiv

1. oktoobril elustuvad Jõgeva kruusaaugus Eesti Vabadussõja murrangulised sündmused. Eesti, Läti, Leedu, Poola ja Venemaa sõjaajaloohuvilised kehastuvad sõduriteks, kes asuvad Eesti vabaduse eest võitlusesse.

Lavastus Eesti iseseisvuse sünnist on ainult üks osa suuremast militaarfestivalist, mis saab alguse juba päev varem, 30. septembril. MTÜ Pommiaugu ja Saaremaa Sõjavara Seltsi eestvedamisel toimub militaarfestival Jõgeval esimest korda.

Militaarfestivali korraldamisega valmistatakse ette suursündmust 2018. aastaks, mil Eesti vabariik tähistab 100. sünnipäeva.

Sündmuse üks eestvedajatest Sergei Jerjomin rääkis, et lahingus lähevad käiku nii kahurid kui kuulipildujad, et luua võimalikult tõetruu pilt toonastest sündmustest.

Korraldaja lisas, et Jõgevamaal oli Vabadussõjas märkimisväärne roll. 1919. aasta jaanuaris peetud Aidu lahing oli üks Eesti Vabadussõja murdepunkte, millega peatati enamlaste rünnak Põltsamaale. Aidu alla asusid vabaduse nimel võitlema tublimad ja vapramad mehed, kes olid Eesti vabaduse eest valmis oma elu ohverdama.

Aidu lahing andis sõduritele usu, et nad suudavad suurearvulist vaenlast lüüa, kui nad kokku hoiavad ja pigem rindel surevad kui taganevad. 1. oktoobril elustuvad Jõgeval vabadussõja 1919. aasta sügise tormilisemad võitlused.

Militaarfestival ei ole ainult lahing ja relvad. Korraldaja kinnitusel on see kogupere sündmus, kus on kaashaarav kultuuriprogramm, põnevad sõjaajaloo loengud ning uudistamist lastelegi.

Näiteks on koos peremehega kohal Mustvee piirivalvekordoni teenistuskoer. 30. septembri õhtul saavad festivali külastajad nautida Lindpriide kontserti, mis on kõigile huvilistele tasuta. 1. oktoobri hommikul on kella 9 Jõgeva spordikeskuse Virtus juures avatud vanavara laat. Kella 11 saab kuulata Eesti Vabadussõja teemalisi loenguid. Nii eesti kui vene keeles räägib Vabadussõjast ajaloolane ja õpetaja Igor Kopõtin. Pärast seda kulmineerub festival lavastatud lahinguga kruusaaugus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles