Sotsiaalministeerium esitab valitsusele pensionide jätkusuutlikkuse analüüsi

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis töötab praegu vaid 18% meestest ja naistest, kes on vanemad kui 65 aastat.
Eestis töötab praegu vaid 18% meestest ja naistest, kes on vanemad kui 65 aastat. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna esitab homme valitsusele sotsiaalministeeriumis valminud pensionide jätkusuutlikkuse analüüsi ja sellele põhinevad ettepanekud. Muudatusettepanekud, mida neljapäeval valitsuses arutatakse, ei mõjuta praeguseid pensionäre. 

Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna sõnul tuleb varakult ette mõelda. „Midagi muutmata oleks Eestis tulevikus väga palju väikest pensioni saavaid inimesi ja seepärast peame juba täna tunnistama, et uued lahendused on vajalikud,“ ütles Tsahkna.

„Neljapäeval valitsuses tehtavad otsused ei mõjuta meie praeguseid pensionäre, küll aga aitavad tagada ka tulevastele põlvkondadele adekvaatse pensioni.“

Valitsusele esitatavas memorandumis tuuakse välja, et praeguste rahvastikuprotsesside jätkudes oleks aastaks 2060 Eestis peaaegu sama palju pensionäre, kui on töötajaid. Kui 30 aastat tagasi oli ühe pensionäri kohta viis tööealist inimest, siis 2016. aastal on see suhe umbes 3,1 ning prognooside kohaselt aastal 2060 umbes 1,5. Pensionide puhul on aga suureks mõjutajaks tööealiste inimeste arv ja nende makstud sotsiaalmaks.

Analüüsis on ettepanekud, mis puudutavad pensioniea tõusu, pensionivalemi muutmist ning paindlikku pensionit.

Sotsiaalkaitseministri sõnul peab ka II samba tootlikkus kasvama. „Eesti kohustuslike ehk teise samba pensionifondide turg, kus hetkel tegutseb vaid neli fondivalitsejat, vajab tihedamat konkurentsi. Eesti pensionifondide tasud on olnud kõrged ning muudatused on vajalikud, et muuta pensionikogumist inimestele soodsamaks. Rahandusminister esitas äsja valitsusele eelnõu, mis teeb mitu olulist muudatust konkurentsi soodustamiseks. Esiteks soodustab eelnõu uute fondivalitsejate turule lisandumist. Teiseks langeb oluliselt osakute tagasivõtmistasu, mida tuleb maksta pensionifondi vahetamisel,“ rääkis minister Tsahkna.

Riikliku vanaduspensioni jätkusuutlikkuse analüüs ja muudatusettepanekute tegemine on osa valitsuse tegevusprogrammist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles