Juurviljad täidavad kõhtu ja neis pole üldse kolesterooli

Sirje Rekkor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Saagikoristuse aegu on taas kohane rõhutada köögiviljade söömise kasulikkust. Seda enam, et praegu on kodumaistes köögiviljades kogu siinse põhjamaise päikese all kogunenud väärtuslik kraam veel kenasti alles, mis talvel vähehaaval kaduma hakkab.

Seekord keskendun meie toidulaual kõige enam leiduvatele juurviljadele – porgandile, kaalikale, peedile ja ka vähem kasutamist leidvale juursellerile. Neis juurikates leidub vitamiine, mineraal- ja kiudaineid, mitmesuguseid bioaktiivseid ühendeid, aga ka rohkesti vett. Näiteks 100 grammi porgandit sisaldab võrreldes kõigi teiste köögiviljadega suures koguses A-vitamiini (1300 µg-ekvivalenti), samuti C-vitamiini (5 mg), kaaliumi (390 mg), kaltsiumi (29 mg) ja magneesiumi (40 mg).

A-vitamiin on organismi kaitsev antioksüdant, mis tagab silmade ja maksa tervise, mõjub hästi juustele ja nahale, kaitseb maohaavandite eest ja aitab juba tekkinud haavanditel paraneda, toetab kilpnäärme normaalset tööd. Päevase soovitatava A-vitamiini koguse (800–1000 µg-ekvivalenti) saamiseks tuleb süüa kas 70 g porgandit või juua 1,5 dl porgandimahla.

100 grammis peedis on märkimisvääralt C-vitamiini (8 mg), rohkesti kaaliumi (450mg), aga ka kaltsiumi (14 mg) ja magneesiumi (20mg ). Peedis on rohkesti rauda (0,89 mg 100 g kohta), ligikaudu kaks korda rohkem kui porgandis ja kolm korda rohkem kui kaalikas. Kõige C-vitamiini-rikkam juurvili on aga kaalikas (40 mg 100 g kohta), sisaldades samas ka kaaliumi ( 310 mg), kaltsiumi (35 mg) ja magneesiumi (14 mg).

Tänu rohkele vee- ja kiudainesisaldusele täidavad juurviljad hästi kõhtu, samas annab enamik neist vähe energiat (näiteks 100 grammi kooritud porgandit umbes 39, kaalikat 31, peeti 46 kcal), sisaldavad väga vähe rasvu ning neis ei ole üldse kolesterooli. Kõik juurviljad toetavad inimese immuunsüsteemi, aitavad alandada vere kolesteroolisisaldust ning vererõhku, samuti on mõnel juurviljades sisalduval ainel antibakteriaalsed omadused.

Siinkohal peab kindlasti mainima, et kuigi kartul on botaaniliselt köögivili, ei loe toitumisteadlased seda suure tärklisesisladuse tõttu siiski mitte köögiviljade hulka, vaid paigutavad koos tangainete, makaroni-, leiva- ja saiatoodetega tärkliserikaste toiduainete hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles