Abielu ei küsi vanust

, Viljandi notar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Kui naine ja mees elavad koos ja armastavad teineteist, on täiesti loomulik, et need kaks inimest abielluvad. Abielusid sõlmitakse igas eas eelkõige selleks, et teineteisele turvatunnet ja tuge pakkuda.

Abielu ja abikaasade varalisi suhteid reguleerib lisaks omavahelisele läbisaamisele, teineteisemõistmisele ning suusõnalistele kokkulepetele igapäevaelus ka seadus – eelkõige perekonnaseadus. Nii nagu abielu sõlmimiseks on vajalikud teatud seadusest tulevad toimingud, reguleerib seadus suurel määral sedagi, missugused on abikaasade vastastikused õigused ja kohustused abielu ajal ja ka pärast abielu lõppemist.

Perekonnaseaduses on öeldud, et abiellumisega alustavad mees ja naine abielulist kooselu, mis kohustab neid vastastikuseks lugupidamiseks ja toetuseks. Abikaasadel on teineteise ja perekonna suhtes võrdsed õigused ja kohustused, nad on vastastikku kohustatud oma tööga ja varaga perekonda ülal pidama. See tähendab tegevusi ja panuseid, mis on vajalikud nii ühise majapidamise kulude katteks kui kummagi abikaasa ja nende ülalpeetavate laste vajaduste rahuldamiseks.

Abiellumise avaldust esitades on vajalik ühiselt teha valik, millises varasuhtes soovib paar elada. Seadus annab võimaluse valida kolme varasuhte vahel: varaühisus ehk ühisvara varasuhe, varalahusus ehk lahusvara varasuhe ja vara juurdekasvu tasaarvestus. Kui edaspidi tekib soov valitud varasuhet muuta, saab seda alati teha, sõlmides notari juures abieluvaralepingu. Kui pooled ei vali kolme liigi seast endale sobivat, kehtib seaduse eelduse kohaselt nende vahel varaühisuse varasuhe.

Varaühisuse varasuhte puhul on kogu abielu ajal tasu eest omandatud vara abikaasade ühisvara. See tähendab, et abikaasad on ühiselt selle vara omanikud, olenemata sellest, kes on märgitud omanikuks registrites. Näiteks kui ostetakse kinnistu, on see ühisvara ja kumbki abikaasa ei saa sellega üksinda tehinguid teha. Vara, mis oli olemas juba enne abielu sõlmimist, jääb lahusvaraks. Samuti on lahusvara kõik see, mis omandatakse abielu ajal tasuta käsutuse teel ehk kinkelepingu alusel või pärimisega.

Abielu ajal on võimalik tasu eest vara ka oma lahusvara hulka omandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles