Lotovõitu lubanud kelmid petsid eakalt mehelt välja 150 000 eurot (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Lõuna-Eestist pärit eakas mees maksis petturitele lubatud lotovõidu kättesaamiseks 150 000 eurot, ebatavaliseks teeb juhtunu asjaolu, et petised kasutasid käsiposti.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja ütles BNS-ile, et kui varem on sarnased loteriivõidust teavitavad petuskeemid levinud peaasjalikult kas e-posti või SMS-i teel, siis sel korral kasutasid kelmid käsiposti. Usaldusväärsuse tõstmiseks kasutasid petised elektroonikafirma Sony kaubamärki ning ettevõttega seotud isikute nimesid. Petised jätsid üsnagi usutava mulje, nagu oleks ettevõte loosinud välja 1,9 miljoni euro suuruse peavõidu.

Kirjas sisaldus ka lotot meenutav kraabitav leht, mille all oli kirjas võidusumma. Võidu kättesaamiseks oli lisatud kontaktnumber. Järgnesid võitu kinnitanud SMS ja õnnitluskõne ning edasine suhtlus toimus juba meili teel.

Kui algselt kinnitati, et võidusumma on maksuvaba, siis hiljem teatati, et raha kättesaamiseks tuleb kanda erinevatele meili teel edastatud pangakonto numbritele 15,5 protsendi suurune tulumaks võidetud summast.

Petturite ohvriks langenud Lõuna-Eestist pärit heausklik mees tasuski mitme erineva ülekandega nõutud summa.

Keskkriminaalpolitsei küberkuritegude büroo juhi Oskar Grossi sõnul tuleks kõigil sellistesse kirjadesse suhtuda ülima ettevaatlikkuse ja umbusuga, veel enam, kui võidust teavitatud inimene ei ole teadlikult ühestki loteriist või loosist osa võtnud.

„Kui ühel heal päeval pakutakse teile suurt summat raha, siis hoolimata kiusatusest hakata uurima, et äkki ongi hästi läinud, tasub olla enam kui ettevaatlik. Petuskeemide puhul tekivad tihti "ootamatud takistused" ning nende lahendamiseks palutakse "pisikesi" summasid, mis ajas hakkavad kasvama," nentis Gross.

„Skeemid mängivad erinevate inimeste tajuvigadel, mistõttu tuleb skeemidest hoiduda kohe alguses. Isegi kui taibatakse, et ollakse sattunud suure tõenäosusega skeemi ohvriks, ollakse valmis maksma petturitele veelgi raha juurde, lootusega päästa juba kaotatu,“ selgitas Gross.Ta rõhutas, et ettemaksu küsimine on üks selge märk pettusest, kuna kõik maksud ja teenustasud, mis peaksid lotoga kaasnema, arvestatakse maha alati pärast lotovõidu kättesaamist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles