Tükk šokolaadi on sombusel õhtul kasulik amps

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuna šokolaadis on rohkem suhkrut ja rasvainet, on tegemist energiarikka ning jõudu andva maiuspalaga, mis on eriti omal kohal kehalise ja vaimse pingutuse korral. Sajagrammine šokolaaditahvel annab keskmiselt veidi üle poole tuhande kalori. Aga sel on muidki toimeid.

Kakaos sisalduvad alkaloidid teobromiin ja kofeiin annavad šokolaadile virgutava ning erutava toime, mis avaldub juba mõne tükikese söömisel. Šokolaadi toimel hakkab organism tootma rohkem serotoniini, mis regulaatorainena mõjutab meeleolu, vahendab une ja ärkveloleku vahekorda ning toimib biorütmidele.

Serotoniini süntees inimkehas sõltub päeva valgusperioodi pikkusest. Mida rohkem on valgust, seda rohkem sünteesitakse serotoniini. Seetõttu on šokolaadi nautimine eriti omal kohal just pimedatel ja sombustel talveõhtutel. Huvitav tõik on seegi, et naistel on igakuise tsükli lõpunädalal serotoniinitase tavalisest madalam ning vajadus šokolaadiga maiustamise järele suurem.

Seega – šokolaadiisu ei maksaks maha suruda, sest tegemist on tõepoolest väärt toitaineid sisaldava maiusega, mille puhul 10–20 grammine hulk on igati normaalne, seega tervislik. Liialdada šokolaadiga hulgaga siiski ei maksa, sest kes seda pidevalt teeb, riskib muutuda šokohoolikuks.

Loe šokolaadi kasulikest omadustest pikemalt ajakirja 60+ augustinumbrist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles