Kalorivaene toidusedel pidurdab enneaegset vananemist

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Geenivea tõttu tavapärasest kordades kiiremini vananevate hiirtega katseid teinud teadlased leidsid, et kalorivaene toidusedel võib pikendada loomade eluiga kuni kolm korda. 

Teadusportaal Novaator vahendab, et möödunud kümnendite vältel on katsed näidatud, et kalorivaene dieet pikendab eluiga mitmete liigirühmade seas, alates pärmist ja mesilastest lõpetades rottide ja makaakidega. Samuti näib see vähendavat haigestumist teatud vähivormidesse, diabeeti ja südame-veresoonkonna haigustesse. '

„Kui saada oleva toidu hulka pikemat aega piirata, investeerib keha rohkem selle hooldamisse, mitte kasvu, mille tulemusel elab see kauem,'' selgitas Jan Hoeijmarkers, Hollandis asuva Erasmuse ülikooli molekulaargeneetika professor. Imetajatega tehtud katsetes on suudetud loomade eluiga pikendada tavaliselt kuni 35 protsenti.

Ka Hoeijmakers nentis, et praegu võib pikka aega kestnud katsete puudumise tõttu vaid spekuleerida, milline mõju oleks tarbitavate kalorite arvu kärpimisel tavainimestele. „Ent kuna selle mõju näib olevat elusorganismidele evolutsiooniliselt sedavõrd sisse kodeeritud, poleks ma imestunud, kui võiksime elada samuti kalorite arvu piiramise abil 30—35 protsenti kauem,'' mõtiskles professor.

Loe artikli täisversiooni SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles