Kontrolli, kas kasutad auto peatuge õigesti

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parima kaitse tagamiseks peab peatoe ülemine äär olema peast kõrgemal või vähemalt sellega ühel kõrgusel ning peatugi asetsema peale võimalikult lähedal.
Parima kaitse tagamiseks peab peatoe ülemine äär olema peast kõrgemal või vähemalt sellega ühel kõrgusel ning peatugi asetsema peale võimalikult lähedal. Foto: www.mnt.ee/peatugi

Maanteeamet alustab esmaspäeval kampaaniat „Vali õige kõrgus!“,  mille eesmärk on  sõidukijuhtide ja kaassõitjate teavitamine peatoe õigele kõrgusele reguleerimise olulisusest ja vale kõrgusega kaasnevatest tagajärgedest.

Kokkupõrkel paiskub inimese pea kineetilise jõu rakendumisel tahapoole ja kui peatugi asetseb madalal või peast eemal, ei taga see kaitset, vaid laseb peal liikuda liiga kaugele.

Parima kaitse tagamiseks peab peatoe ülemine äär olema peast kõrgemal või vähemalt sellega ühel kõrgusel ning peatugi asetsema peale võimalikult lähedal. Sõites tuleb vältida ka kuklasse jäävaid metallist juukselambreid, mis võivad kokkupõrkel pead vigastada.

Eesti Uuringukeskuse 2016. aasta küsitluse tulemustest ilmneb, et elanike teoreetilised teadmised peatoe õige reguleerimise kohta autosõidul on oluliselt paremad kui nende praktiline rakendamine. Kuigi ohutu peatoe asendiga oli kursis kolm neljandikku vastajatest, ei reguleeri ligi pooled neist seda võõrasse autosse istudes õigesse asendisse ning kaasreisijate peatoe asendile ei pööra tähelepanu ligi 60 protsenti autojuhtidest. Kõiki sõitjaid arvestades paiknes sel aastal Eestis peatugi õiges asendis ainult 53 protsendil.

„Igaüks meist saab aidata kaasa  liiklusõnnetustega kaasnevate tagajärgede vähendamisele. Üks väike liigutus, seadistamaks peatuge enda pikkuse järgi, võib päästa surmast või ratastoolist,“ ütles maanteeameti ennetustöö osakonna juhataja Monika Heinrand.

Et inimene saaks kinnitust, kas tema autos on peatoed korrektselt reguleeritud, avab Maanteeamet peatoekampaania veebikeskkonnas www.mnt.ee/peatugi ja sotsiaalmeedias spetsiaalse rakenduse ning annab kõigile sinna üles laetud esi- ja  tagaistmel tehtud fotodele teemast lähtuva tagasiside. Maanteeameti  peatoe reguleerimise vajalikkusele keskenduv kampaania  „Vali õige kõrgus!“ kestab 18. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles