Ka proteesikandjad peavad suuhügieenist lugu pidama

, Benu Tõrva keskapteegi proviisor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Suuhügieen mõjutab väga suuresti suuõõne haiguste, nagu näiteks hambakaariese ja kroonilise igemepõletiku teket ja kulgu.

Süljest hakkavad pikka aega hamba pinnal olnud hambakattu ladestuma soolad ja nii tekib hambakivi. Hambakivi ärritab ümbritsevaid kudesid ja soodustab igemepõletiku arenemist, seepärast tuleb see eemaldada. Hambakivi saab eemaldada ainult hambaravikabinetis, sest see nõuab steriilsust, spetsiaalseid instrumente ja professionaalseid oskusi.

Igapäevaseks korralikuks suuhügieeniks on vaja sobivat hambaharja ja -pastat, hammaste vahede puhastamiseks kasutatakse vastavalt vajadusele kas hambaniiti, -tikku või -vaheharja. Hambapasta aitab poleerida hambapinnad puhtaks ja annab hambakudedele samal ajal täiendavalt mineraalaineid. Hambapasta koostises olevad eeterlikud õlid (mentool jt) mõjuvad värskendavalt ja loovad suus meeldiva karge tunde.

Suuveed piiravad hambakatu kasvu väga erinevalt. Suurem osa müügil olevatest suuvetest (välja arvatud kloorheksidiini ja amiini-tinafluoriühendeid sisaldavaid) on mõjult vähe tõhusad või ainult kosmeetilised värskendajad ja nende igapäevane kasutamine ei edenda suu tervist. Hammaste mehaanilisele puhastusele liidetuna ei ole need ka kahjulikud.

Erandiks on olukorrad, kui suu mehaaniline puhastus on raskendatud (vanurid, arenguhäiretega inimesed) või isegi võimatu (suus on tehtud operatsioon, murrud). Siis võib ajutiselt igapäevaseks kasutamiseks (korraga mitte rohkem kui 2–3 nädalat) kasutusele võtta tõhusalt katu kasvu piiravat suuvett, näiteks kloorheksidiini lahust (maksimaalselt 0,2%).

Pidev ja korduv kloorheksidiini kasutamine võib muuta bakterid kloorheksidiinile resistentseks, hammastele, täidistele ja keelele võib tulla pruun pigmentatsioon, ka maitseaistingud võivad muutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles