Maius, mille sisukust tasub uskuda!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Magusaarmastajatel on vähemalt selle koha pealt õigus, kui nad väidavad, et šokolaad on jumalik! See ka lausa sulab suus!

Šokolaadi tähtsaim koostisosa on kakao, mida saadakse kakaoubadest ja kakaopuu ladinakeelne nimetus (Theobroma cacao) tähendabki tõlkes jumalate toitu. Teisisõnu, midagi eriliselt head. Aga peale imelise maitse sisaldab šokolaad ka rohkesti tervisele kasulikke toitaineid ja bioaktiivseid toimeaineid.

Inimene on kakaod toiduks kasutanud üle kolme tuhande aasta. Kakaopuu pärineb Kesk-Ameerika troopilistest vihmametsadest. Selle viljad on piklikud, 10–30 sentimeetrit pikad ja kaaluvad 300–500 grammi. Vilja sisemuses asuvad kakaopuu seemned. Nende pärast kakaopuud kasvatataksegi, sest just kakaopuu seemnetest valmistatakse hinnalist kakaopulbrit ja -õli. Iidsetel aegadel võis sellist luksuse kasutamist endale lubada siiski üksnes rikas rahvas.

Ajaloost on teada, et kakaopuu vilju ja seemneid on kasutatud isegi maksevahendina, näiteks kunagistel orjaturgudel võis saja kakaooa eest osta orja. Kesk-Ameerika indiaani rahvad – maiad ja asteegid tegid kakaost joovastavat ning armuelu virgutavat jooki. Nüüdisajalgi mõjub tükike tumedat šokolaadi armuelule hästi.

Kakaooad on kääritatud ja selle käigus pruunistunud kakaopuu seemned, mille koristusjärgsel valmimisel ja töötlusel on oluline roll mikroobidel. Kakaopuu seemnete kääritamisel osaleb terve mikroobikooslus pärmidest erinevate bakteriteni. Igal mikroobirühmal on protsessis oma kindel roll: ühed sünteesivad ühendeid, mis hävitavad seemnete idanemisvõime, teised mõjutavad kakao maitseomaduste kujunemist jne.

100 grammi kakaoube sisaldab 48–54 g kakaoõli, 10–12 g valke, 7–10 g süsivesikuid ja 4–7 g parkaineid. Lisaks orgaanilisi happeid, mineraalaineid, 6–8 g vett, 1,5–2,5 g alkaloide ning ka meie organismile väga vajalikke bioflavonoide. Kakaoubade bioflavonoidid toimivad lisaks muule ka tugevate antioksüdantidena.

Loevad koostisosad ja tehnoloogia

Kakaopuu töödeldud seemnetest valmistatakse kakaopulbrit ja -õli. Parimatel firmadel on kakaoubade röstimine, purustamine ning seemnekestadest ja idudest puhastamine peensusteni välja timmitud, nii et saadavasse pruuni kakaomassi – mis ongi kakaopulber, satub rohkesti kakaoubades leiduvaid tervislikke ühendeid. Kasuliku šokolaadi valmistamiseks läheb vaja kakaomassi, rasvainet ja suhkrut. Sõltuvalt retseptist lisatakse tootesse muid lisandeid.

Šokolaadi omadused sõltuvad selles sisalduva kakaomassi kogusest ja sordist, rasvainest ning tootmistehnoloogiast. Toote kvaliteedi jaoks on väga tähtis šokolaadimassi segamise kestus. Eriti hea kvaliteediga šokolaadi puhul võib see ulatuda isegi viie-kuue päevani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles