Liigesevalud, vanad autorehvid ja jumalik šokolaad

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: 60+

Uurimused on näidanud, et domineerivad ja vaenulikud isikud, eriti mehed, haigestuvad kergemini südamehaigustesse. Sama juhtub aga ka liigselt allasurutud depressiivsete isiksustega, kes ei jõua pideva alandatuse ja allasurutusega kohaneda. 

Idamaa vanasõna väidab, et kõik, millest sa unistad, olgu siis heas või halvas, läheb täide, kui selle nimel pidevalt pingutad. Kas inimene võib olla nii suur muretseja, et saab endale maohaavad, või olla nii pinges ja ärevil, et tekib migreen? Kas töönarkomaan saab suurema tõenäosusega südameataki? Milline on isiksuse ja iseloomu ning haiguste suhe, kirjutab augustikuu ajakirjas 60+ psühholoog Toivo Niiberg.

Inimene on kakaod toiduks kasutanud üle kolme tuhande aasta. Ajaloost on teada, et kakaopuu vilju ja seemneid on kasutatud isegi maksevahendina, näiteks kunagistel orjaturgudel võis saja kakaooa eest osta orja. Kesk-Ameerika indiaani rahvad – maiad ja asteegid tegid kakaost joovastavat ning armuelu virgutavat jooki. Kas šokolaadi kui maiuse sisukust tasub uskuda ja mida ta inimesele head teeb, kirjutavad 60+ värskes numbris meditsiiniteadlane Mihkel Zilmer ja ajakirjanik Anne Lill.

Sõltumata sellest, kas liigesed valutavad või mitte, mõistlikku liigutamist vajavad need ikka. Ka mõne liigesehaiguse korral ei tasu end kiiresti voodihaigeks kuulutada, vaid otsida lahendusi, kuidas eluga edasi minna. Küsimustele, millised haigused võivad liigesed valutama panna ja kuidas saab aru, kas liigesevalu on vähesest liikumisest, kehvast ilmast või tõsisest hädast, vastab ajakirja 60+ augustinumbris Tartu Ülikooli Kliinikumi Traumatoloogia ja Ortopeedia Kliiniku juhataja dotsent Aare Märtson. Füsioterapeudid Renate Lass ja Taavi Metsma jagavad nippe, kuidas liigesevaluga toime tulla.

60+ augustinumber kirjutab ka eri haigusteühendustest ja –liitudest, mille kaudu saavad näiteks psoriaasi, reumat, diabeeti või südamehaigusi põdevad inimesed mitte ainult võimalust eri tõbede kohta rohkem teada saada, vaid ka tuge, seltsi ja huvitavaid ajaveetmisvõimalusi. Järva Diabeetikute Selts tähistas eelmise aasta sügisel 20. aastapäeva tervisekonverentsiga „Tervise tagab teadlikkus ja eluviis”. Vennad, meditsiinibiokeemik ja meditsiinidoktor professor Mihkel Zilmer ning suusaõpetaja ja pikaaegne Tallinna Ülikooli dotsent Kaarel Zilmer vastasid paljudele kuulajate küsimustele, mõned vastused on ära trükitud ka värskes augustinumbris.

Ajakirja 60+ juulikuu numbris annab Tea Raidsalu nõu, kuidas vanad autorehvid majapidamises kasulikuks muuta. Benu Tõrva keskapteegi proviisor Virge Sokk kirjutab, et ka proteeside kandjad peavad suuhügieenist lugu pidama.

Köögikülgede autor Sirje Rekkor kirjutab sellest, et aiast hakkab üha enam saaki tulema ja igapäevase söögi valmistamisest üle jääma. Aeg on mõelda, kuidas kogu see väärtuslik kraam säilima panna. Ajakirjast leiab moitmeid hoidisteretsepte, mille seas on ka ketšupi valmistamise õpetus. Ka saab teada, kuidas maitserohelist sügavkülmutada.

Ajakirjast ei puudu ka kolumn ja suur ristsõna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles