Kiirabi peaarst: oluline on osata esmaabi anda

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Vikerraadio saates „Huvitaja“ kõneles Tallinna Kiirabi peaarst Raul Adlas kui oluline on kõrvalseisjal abivajajat märgata ja ka vajalikke oskusi esmaabiks omada ning neid julgeda kasutada. „On oluline nii kaua esmaabi anda, kuni professionaalid kohale jõuavad,“ sõnas ta.

Kuigi abi kutsunud inimest juhendatakse ka telefoni teel, suudavad Adlase sõnul juhiseid jälgida enamasti need, kes esmaabikursused läbinud. Need, kes pole, muutuvad õpetussõnade peale vahel koguni agressiivseks.

Ta tõi näiteks hiljutise juhtumi, kui ühel härral kodus süda seiskus. „Kodus oli adekvaatne inimene, kiirabibrigaad tuli appi, arstibrigaad läks appi ja nädal tagasi tuli ta meile külla, tõi kommikarbi ja oli väga rõõmus. Ta elas üle kliinilise surma,“ tõi ta näiteks, kui oluline on rasketel juhtumitel see, et kõik lülid inimese päästmiseks toimiks.

Paraku on ka kurvemaid lugusid. Adlase sõnul leiab kiirabi ka kodus olevaid inimesi, kes on abitus olukorras olnud päevi või nädalaid, sest keegi pole tema vastu huvi tundnud.

Suvel ringi sõites või puhates peaks tema sõnul veenduma, et teatakse oma aadressi ja osatakse kiirabi vajadusel juhendada. 

Kuula saadet SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles