Tugisukad ja kompressioonsukad – mis on mis

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esialgu võib tugeva survega sukk tunduda ebamugav, kuid seda tuleb kanda kogu päevasel aktiivsel ajal.
Esialgu võib tugeva survega sukk tunduda ebamugav, kuid seda tuleb kanda kogu päevasel aktiivsel ajal. Foto: Shutterstock

Neil, kes juba teavad, et suguvõsas on jalaveenidega probleeme kanda ravisukki. Olgu põhjuseks siis pindmiste veenide laiendid või tromboos.

Tromboosi kohta infot jagavalt veebilehelt www.tromboos.ee võib lugeda, et kui inimesel on olnud süvaveeni tromboos, on soovitav kanda toetavaid sukki kogu elu, kuna peale tromboosi on veenides tekkinud veeniklapi puudulikkus.

Taastava Kirurgia Kliiniku veresoontekirurg ja 2014. aastal aasta arsti tiitli pälvinud Andrus Loog soovitab võtta tõsiselt soovitusi kanda spetsiaalseid sukki. Kõige olulisemaks nende sukkade juures peab ta jalgadega täiuslikult sobiva paari leidmist.

„Mõistlik on osta neid spetsiaalsetest kauplustest-keskustest, kus jalg mitmest kohast ära mõõdetakse ja aidatakse sobiva suuruse leidmisel. Ravisukk peab toetama jalga õigest kohast. See, mis on naabrinaisele mugav, ei pruugi teile mitte olla.” Nii peab ka dr Loog õigemaks usaldada sukavalikul spetsialiste.
 

Tuleb leida õige sukk

Tursekeskuse lümfiterapeut Reio Vilipuu täpsustab, et vahet tuleb teha tugisukkadel ja meditsiinilistel kompressioonsukkadel. Mõistete selgitamisega algab tavaliselt peaaegu iga visiit. „Tugisuka näitajad on DENides, mõnel juhul on pakendi peal ka kompressiooninäidu vahemik. Meditsiinilise kompressioonsuka peal on ainult surveklass CCL ja rõhk mm/Hg-tes (millimeetrit elavhõbedasammast – toim),” selgitab Vilipuu.

Reio Vilipuu selgitab, et tursekeskuses saab teha mõõdistusseadmega täpsed mõõtmed, et tellida just sobivad kompressioontooted. Pildid kuvatõmmis seadme ekraanilt.
Reio Vilipuu selgitab, et tursekeskuses saab teha mõõdistusseadmega täpsed mõõtmed, et tellida just sobivad kompressioontooted. Pildid kuvatõmmis seadme ekraanilt. Foto: Reio Vilipuu

Erinevus on ka sukkade struktuuris. Vilipuu sõnul koosneb tavaline tugisukk kõikjal ühesugusest niidikoest, kuid meditsiinilisel kompressioonsukal on kudede vahel ringjalt kootud kompressioon-niit, mille tekitatav rõhk vastavalt toetataval alal väheneb ülespoole piki jalga järk-järgult. „See ongi ravisuka ravitoime,” sõnab ta.

Apteekides müüdavad sukad on Vilipuu kogemust mööda enamasti tugisukad, mis sobivad hästi neile, kel on n-ö standardne jalg. „Siresäärsetel on neid sukki kandes rõhud õigetes kohtades. Kui aga jalg on väga turses või keskmisest lühema või pikema säärega, võib sukk suruda valele kohale ja kasu asemel sünnib hoopis kahju,” nendib lümfiterapeut.

Meditsiiniliste kompressioonsukkade eelisena toob ta esile 34 standardsuurust ja mitu surveklassi, mis võimaldavad leida sobiva eri haiguste korral. „Süvaveeni tromboosi puhul on esialgu surveklass CCL 2, mis fikseerib trombi veeni seinale. Kui tromb on juba ravimitega lahustunud, võib jääda kandma ka esimest surveklassi,” lausub ta.

Vilipuu tõdeb, et esialgu võib tugeva survega sukk tunduda ebamugav, kuid seda tuleb kanda kogu päevasel aktiivsel ajal. „Öösel ei tohi olla sukka peal,” täpsustab ta. Kellele suvesoojaga sukk ebamugavana tundub, neil soovitab dr Vilipuu mõelda Lõuna-Euroopa riikide eakatele, kes kasutavad samu tooteid. „Tuleb endale teadvustada terviseriske, mitte suka kandmist probleemiks mõelda,” sõnab ta.

Ka mehed kannavad ravisukki

Vilipuu kogemust mööda pole meestele sukkade kandmise vajalikkuse põhjendamine raske. „Nad ju tulevad siis, kui neil on valus käia. Pärast tausta selgitamist kannavad nad sukki heal meelel, sest neist on abi,” märgib ta. Selleks, et mehed oma mehelikkuse osas ei peaks lõivu kandma, on olemas spetsiaalsed meeste põlvikud ja sukadki. „Kui tromb on sääres, võib kanda põlvikut, kui reies, peab olema sukk, käeveeni tromboosi korral aga spetsiaalne varrukas,” toob Vilipuu erinevused välja.

Vilipuu kinnitusel saavad tursekeskusest abi ka need, kel on tekkinud posttrombootiline sündroom. Ta tuletab meelde, et vaid kümme protsenti verest liigub organismis pindmiste veenide kaudu, see tähendab, et sügavamal asuvatel veenidel on väga tähtis roll.

Ta selgitab, et kui rõhk pindmistes veenides on trombide tõttu tõusnud, hakkab see avaldama mõju ka lümfisüsteemile. „Võimalik, et on vaja teha lümfimassaaži ja siduda, et vähendada lümfiturset. Seda saab alustada muidugi juhul, kui tromb on lahustunud.” Kompressioonsukki saab kanda sellegipoolest.

Ühe paari meditsiiniliste kompressioonpõlvikute eest tuleb välja käia keskmiselt 60, sukapaari eest 100 ja sukkpükste eest 105 eurot. „Nendega saab käia umbes pool aastat, sõltuvalt sellest, kuidas inimene neid kannab ja hooldab,” täpsustab Vilipuu.

Loe põhjalikku artiklit tromboosist ajakirja 60+ juulinumbrist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles