Nõmme tähistab rajaja sünniaastapäeva

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme jaanik.
Nõmme jaanik. Foto: Tõnu Kruusimäe

Tallinna Nõmme kodanikuühendused tähistavad reedel, 15. juulil Nõmme rajaja Nikolai von Glehni 175. sünniaastapäeva, teatab BNS.

Nõmmel 19. sajandi lõpul ja 20. sajandi algul historitsistliku lossi ja omanäolise pargiansambli rajanud Nikolai von Glehn sündis Tallinna lähistel Jälgimäe mõisniku Peter von  Glehni teise pojana 16. juulil 1841.

Nikolai õppis Tallinna Toomkoolis ja hiljem Tartu Ülikoolis. Täiendas ennast Saksamaa ülikoolides arstiteaduse, filosoofia ja arhitektuuri alal ning õppis ka aiandust, puunikerdamnist, skulptuuri ja poeesiat. Ta oli kõrgelt haritud ja samas ka tõsine töömees, keda on Nõmmel mäletatud kui kõrgekasvulist ja ausameelset kunstnikuhingega töörügajat.

Oma lossi ümber rajas ta pargiansambli, kuhu kujundas ja  ise ka ehitas Kalevipoja ja krokodilli skulptuurid, rajas  palmimaja, tuletorni ja veel mitmeid ehitisi. Glehni ansamblil on üsna mitmeid sarnaseid jooni kuulsa kataloonlase Antoni Gaudi loominguga Barcelonas. Ei ole teada, kas Glehn käis kunagi Barcelonas või oli tal kokkupuuteid Gaudi loomingu tutvustustega näiteks Saksamaal. Tõenäoliselt on aga  lihtsalt tegemist kahe ühe ajastu  kunstniku  loomingu sarnasusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles