Jäämurdja jõudis kaante vahele

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm raamatu autorit vasakult paremale: Mihkel Karu, Priit Lätti, Teele Saar
Kolm raamatu autorit vasakult paremale: Mihkel Karu, Priit Lätti, Teele Saar Foto: Eesti Meremuuseum

12. juulil esitleti raamatut „Jäämurdja Suur Tõll“ Lennusadama kai ääres peakangelase enese pardal.

Uurimus jäämurdja ajaloost annab ülevaate laevameeskonna argipäevast, jäämurdja tehnilistest aspektidest ja sisekujundusest. Raamat sisaldab seni avaldamata originaaljooniseid, fotosid, väljavõtteid dokumentidest ja meeskonna nimekirja aastatest 1922–1940.

Meremuuseumi direktori Urmas Dreseni sõnul on raamat jäämurdjast Suur Tõll „esimene põhjalik ülevaade, mis tutvustab nii tehnilist poolt kui ka ajalugu ja meeskonda läbi erinevate ajastute. Väärikas laev on saanud lisaks eelnevate aastate restaureerimistöödele ka kohase jäädvustuse kirjasõnas.“

1914. aastal Saksamaal valminud jäämurdja Suur Tõll on ainus Balti riikides säilinud Teise maailmasõja eelne aurulaev, esindades sellega nii siinset aurulaevanduse kui ka jäämurdmise ajalugu. Kahe maailmasõjavahelise Eesti suurim jäämurdja andis tollal Tallinna sadamale võimaluse aastaringseks väliskaubanduseks.

Kaks aastat tagasi sajandat sünnipäeva tähistanud Suur Tõll sai enne tähtsat sündmust ka suures osas restaureeritud. Muuhulgas taastati paljud siseruumid ning avati laeva ajalugu tutvustav ekspositsioonisaal.

Oma ajaloo jooksul viis korda eri võimude all nime vahetanud aurikust kõneleva raamatu koostajad on Eesti Meremuuseumi teadurid Mihkel Karu, Priit Lätti ja Teele Saar. Raamat ilmub Eesti Meremuuseumi ja kirjastuse ARGO koostöös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles