Kaardiga maksmine paneb rohkem kulutama

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Kuigi kaardiga maksmine võib olla lihtne, vähendab see meie sidet ostetava esemega ning me anname raha välja kergekäelisemalt.

ERRi teadusportaal Novaator vahendab uuringut Toronto ülikooli Scarborough’i filiaali teadlastelt, kes jõudsid sellisele järeldusele koos kolleegidega teistest ülikoolidest. Uuringu üks autoritest turunduse teadur Anvi Shah Rotmani juhtimiskoolist märgib, et deebet- ja krediitkaardid võivad valitseda turgu ja olla mugavad, on sel mugavusel oma hind.

Anvi Shah ja tema kolleegid Duke’i ülikoolist ning Põhja-Carolina Chapel Hilli ülikoolist tegid kaks eksperimenti. Esmalt palusid nad katses osalejatel osta tass kohvi, alghinnaga 6,95 dollarit, mis aga oli alla hinnatud kahele dollarile. Uuritavad võisid valida, kas maksavad kaardiga või sularahas.

Kaks tundi hiljem paluti neil müüa tagasi tass, millega nad olid kohvi ostnud. Hoolimata sellest, et kõik katses osalenud olid olnud tassiomanikud võrdse aja, pidasid seda tassi väärtuslikumaks need, kes olid maksnud sularahas. Sularahas tasunud inimesed soovisid oma tassi eest saada keskmiselt pea kolm dollarit rohkem kui need, kes maksid kaardiga.

Loe lähemalt siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles