Maitsetaimed lisavad köögiviljale saagikust

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taimed, mis ei suuda teineteist abistada, koos ei kasva.
Taimed, mis ei suuda teineteist abistada, koos ei kasva. Foto: Fiskars

Alati ei piisa usinast aednikust aias, kes kobestab, kastab, lõikab, hooldab ja tagab toitained. Tihti suudavad just õigesti paari pandud taimed tagada teineteisele kasvuks vajalikud tingimused toitainetest kahjuritõrjeni.

Kaaslasega kasvatamise põhimõtted said taimekasvatajatele selgeks juba sajandeid tagasi, kui põllumajanduses veel tõrjevahendeid ei tuntud ja jälgiti, kuidas vabas looduses kindlad taimed naudivad üksteise kõrval kasvamist.

Tänapäeval on teadlased tõestanud ka kiuslike taimede olemasolu, mis teistest kiiremini kasvades varjutavad väiksemaid taimi, varastavad rohkem vett, päikest ja toitaineid, kui neile tegelikult vajalik. Fiskars jagab aiapidajatele nõuandeid, kuidas õigeid taimi koos kasvatades saagikust tõsta ja viljade maitseomadusi parandada.

Kooseksisteerimine põhineb vastastikkusel abil ehk taimed ei kasva koos, kui nad teineteisele midagi pakkuda ei suuda. Nii võib üks pakkuda toitaineid ja teine haiguseid eemale peletada. Hea kaaslane meelitada ligi kasulikke putukaid ja eemale kahjureid. Tavaliselt pakub tugevam taim nõrgemale kaitset tuule ja külma eest ning on võimeline isegi suuremaid loomi eemale ajama.

Ja siis on sobimatud kaaslased, keda ei tohiks mingil juhul kõrvuti panna. Taimed, mis konkureerivad samadele toitainetele võivad üksteist väsitada. Niisamuti võivad levima hakata haigused ja kahjurid.

Vältida tasuks köögiviljade kasvatamist suurte lappide või pikkade ridadena.

Ühe kindla köögivilja suurel alal kasvatamine tõmbab kahjureid ligi, seepärast on oluline istutada hulka ka lilli ja ürte. Viimaste lõhn ning värvimuutus ajab kahjurid segadusse ning köögivilja leidmine muutub neile keeruliseks.

Teatud lilled ja ürdid meelitavad kasulikke putukaid aeda, tugeva lõhnaga ürdid tõrjuvad kahjureid.

Sirelased, liblikad, mesilased ja herilased on oodatud külalised igas aias, võideldes edukalt lehe- ja kapsa-tuhktäide ning teiste kahjuritega. Kasulikud putukad armastavad õitsvat peterselli, tilli, koriandrit, majoraani ja saialille.

Ürdipeenar aitab teiste taimede heaolule aias kaasa.

Kapsakärbseid ajab eemale piparmünt, rosmariin, salvei, till, tüümian ja keskaegsetes mungakloostrites populaarsuse saavutanud iisop ning suvistes aedades populaarne peiulill. Sipelgad väldivad iga hinna eest harakputke, lavendlit, piparmünti. Iisop, harakputk, salvei ja kress aitavad aga  võitluses tigudega. Rosmariin ja salvei peletavad porgandikärbseid, samal ajal kui till ja lavendel võitlevad lehetäidega.

Maitsetaimede lähedus aitab ka viljade maitseomadusi parandada.

Tomati maitse muutub hõrguks tänu basiilikule ja piparmündile. Aed-harakputk muudab kapsa maitsekamaks, samas kui murulauk mõjub hästi porganditele ja till parandab punapeedi, herneste, kurgi ning ubade maitseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles