Värsked köögiviljad on põhjamaised suvestaarid

Birgit Itse
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögiviljad muudavad toidulaua värvilisemaks ja tublisti tervislikumaks.
Köögiviljad muudavad toidulaua värvilisemaks ja tublisti tervislikumaks. Foto: www.sxc.hu

Värsked köögiviljad on põhjamaise suve staarid, olgu need siis pärit oma aiast või turult.

Muidugi on laias valikus köögivilju võimalik aasta ringi osta, kuid ainult meie laiuskraadi kliimas ja päikesevalguses kasvavad nii suurepärase maitse ja aroomiga aiaviljad, millele kaugelt maalt toodu lähedalegi ei pääse.

Paljude perede eriline lemmik on värske eestimaine kartul. Meie põhjanaabrid peavad värske kartuli valmimist nii oluliseks, et korraldavad igal suvel Turu linnas selle auks isegi kahepäevase festivali (Neitsytperunafestivaali).

Köögivilja kasulikest omadustest pole vaja pikemalt rääkida, sellest on vältimatult juttu igas toiduteemalises kirjatükis. Küll aga tuleb alati teha valik, kui palju süüa köögivilju toorelt ja kui palju kuumtöödeldult.

Toorest viljast saadavad vitamiinid annavad elujõudu ning kiudained on küpsemas eas olulised soolestiku tõrgeteta tööks. Muud kasulikku omastame aga paremini kuumtöödeldud köögiviljadest. Parim on ilmselt tasakaal. Tuntud seeniorarst Adik Levin kirjutab oma viimati ilmunud raamatus „Dr Levini tervisenõuanded. Tervisest ja toitumisest kogu perele”, et köögivilju võib süüa koos seente ja riisi, maisi, tatra ja hirsiga, samuti sobib tema sõnul köögiviljade kõrvale hästi leib. Võimalikult vähe töödeldud köögiviljad on tema sõnul väga hea toiduvalik igaks söögikorraks. Valmistusviisidest peab dr Levin parimaks grillimist, järgmisena võiks tema arvates tervislikkust silmas pidades sobida aurutamine ja vokkimine ehk kiire maitseõlis kuumutamine, seejärel küpsetamine praeahjus ja keetmine. Niisiis võime esimesi suviseid aiavilju lauale panna nii toorelt, grillitult, aurutatult, vokitult kui ka keedetult.

Autor: Sirje Rekkor

Loe retsepte ajakirjast 60+

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles