Eksperdi näpunäited sügavkülmiku valimiseks

Birgit Itse
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti suvi on rikas erinevate marjade poolest.
Eesti suvi on rikas erinevate marjade poolest. Foto: www.freepik.com

Sügavkülmik on suviste aiasaaduste hoiustamiseks vältimatu abimees. Külmutuskappi valides tuleb arvestada kodumasina suuruse ja mahutavusega, vajalike funktsioonidega, aga ka välimusega. 

Expert tehnikakaupluste turundusjuht Joonas Kulli soovitab õige külmiku leidmiseks esitada endale kolm küsimust.

Kui palju toiduvarusid on vaja säilitada?

Keskmiste tarbimisharjumustega neljaliikmelisele perekonnale peaks piisama umbes 200-liitrise mahutavusega sügavkülmikust, kus saab hoiustada nii aia- kui ka metsasaaduseid.

“Samas, kui pere soovib näiteks terve aasta jagu marju ja aedvilju külmutada, võiks eelistada veelgi suurema mahutavusega sügavkülmikut,” soovitas Kulli ning kinnitas, et kuna tänapäevased sügavkülmikud on elektrisäästlikud, ei ole vahet, kas kodus on 200- või 300-liitrise mahutavusega külmik, sest kodumasina energiakulu ei kasva mahu suurenedes oluliselt.

Kui pikalt peaksid toiduvarud säilima?

Marjad ja köögiviljad säilivad sügavkülmikus üldjuhul 10-12 kuud, pärast mida võivad need kaotada toiteväärtust ja kasulikke vitamiine. “Mida pikemaks perioodiks soovitakse toitu sügavkülmutada, seda suurema võimsusega võiks külmik olla,” selgitas ta.

Kulli selgitas, et väiksemate ja soodsama hinnaklassiga sügavkülmikutel võib külmutusvõimsus olla kuni 10 kilogrammi 24-tunni jooksul, kuid võimsamatel ligi 30 kilogrammi ööpäevas. "Mida rohkem toiduaineid ja mida pikemaks ajaks on plaanis külmutada, seda võimsam peaks sügavkülmik olema,” rõhutas ta ning lisas, et kiirkülmutusrežiimiga säilib toiduainete kvaliteet oluliselt paremini.

Kui palju on sügavkülmiku paigutamiseks ruumi?

Sügavkülmikuid müüakse kahte eri tüüpi – eestlaetavaid, mis meenutavad tavalist külmkappi, ning pealtlaetavaid ehk sügavkülmkirste. Eesmärki täidavad mõlemad võrdväärselt, kuid ta tõi esile, et sügavkülmkirst võtab rohkem ruumi ning sellest ei ole nii mugav toiduvarusid igapäevaselt võtta. "Seda tüüpi sügavkülmik sobib inimestele, kes külmutavad üht tüüpi toiduaineid või kasutavad seda harvem ning kellel on eraldi ruum, kuhu külmakirst paigutada," sõnas ta.

Ka eestlaetava külmiku soovitas Kulli võimalusel paigutada jahedamasse ruumi, sest nii on masinal lihtsam vajalikku temperatuuri hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles