Investeerimine pole vaid noorte pärusmaa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur.
Heido Vitsur. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kui pensioni sissetulek jääb napiks, võib mõelda lisateenimisele, kolmandale sambale või kohalikele dividendiaktsiatele, märgib 72aastane LHV panga majandusekspert Heido Vitsur.

Eksperdi sõnul koguvad üleminekuaja inimesed teise sambasse raha veel paarikümne aasta jooksul, kuid teine pensionisammas töötab hästi ainult siis, kui sinna kogutakse 35–45 aastat ehk 25. eluaastast 65. eluaastani. „Näiteks kui keskmist palka saav inimene kogub 40 aasta jooksul teise sambasse 158 000 eurot, võimaldab see viieteistkümne aasta jooksul saada 900 euro suurust pensioni kuus. See on juba täiesti normaalne summa,” selgitab Vitsur.

Kuid praegu on inimesed teise sambasse pensioniraha kogunud vaid 10–15 aastat. Majanduseksperdi sõnul ei saa sealt suurt midagi tullagi. Et sissetulekut suurendada, võiks mõelda lisateenimisele või vaba raha olemasolu korral investeerimisele. „Investeerimine pole ainult noorte pärusmaa, kuid see on keeruline töö. Ükskõik, kas investeerid väikest või suurt summat, pead oma investeeringu eest hea seisma,” õpetab Vitsur.

Kui sissetulek on piisav, võib mõelda kolmanda pensionisamba peale. „Aga kel on väike sissetulek, pole muud, kui tuleb vaadata, kust on võimalik juurde teenida. Sest ei esimene, teine ega kolmas sammas tee rikkaks neid, kes on eluaeg vaesed olnud. See on täiesti võimatu, sest pension on alati inimese sissetulekuga proportsionaalne,” räägib ta.

Kui elementaarsed finantsteadmised on olemas, võib Vitsuri arvates kolmanda pensionisamba kõrval ka Tallinna börsile minna, kus on terve rida dividendiaktsiaid. Kui on natukene vaba raha, siis on kasulikum see dividendiaktsiasse investeerida, kui lasta hoiuarvel seista, sest seal on selle tulusus praegu väga mannetu.

„Aga dividendiaktsiad, nagu Tallinna Kaubamaja, Tallink, Olympic EG, maksavad dividende ja võib-olla hakkab ka LHV dividende maksma. Oma riigi teada-tuntud firmade aktsiatesse investeerimine, keda on lihtne jälgida, ei ole eriline kunst. Kuid maailmaturgudele investeerimine on keeruline mäng,” lausub Vitsur.

Oma kogemustest rääkides ütleb Vitsur, et tal endal on teine pensionisammas ning aktsiainvesteeringud välisturgudel. „Kuid pean tunnistama, et ma pole olnud edukas, sest 2008.–2009. aasta kriisis sain üsna kõvasti kõrvetada nagu paljud teisedki. Alustasin investeerimist selle sajandi alguses. Olen õnnelik, et olen ots otsaga kokku tulnud. Kui investeerida, siis tuleb valmis olla selleks, et majandus on tsükliline – kord kaotatad ja kord võidad. Kuid kui ei investeeri väga rumalalt, siis pikas perspektiivis kindlasti võidad. Kui närviliselt investeerida ja turuga kaasa viselda, on kaotus kindel.”

Pensioniteemat käsitles pikemalt ajakirja 60+ juuninumber

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles