Uueks kütteperioodiks tasub valmistuda juba suvel

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga 2-5 aasta tagant tuleks hooldada kuumaveeboilerit, sest seadmele ajapikku tekkiv katlakivi ja sete vähendavad oluliseks selle efektiivsust.
Iga 2-5 aasta tagant tuleks hooldada kuumaveeboilerit, sest seadmele ajapikku tekkiv katlakivi ja sete vähendavad oluliseks selle efektiivsust. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Suvi on hea aeg kõiksugu remondi- ja hooldustöödeks. Tähelepanuta ei tohiks jätta ka oma kodu kütteseadmeid, et olla sügiseks valmis uueks kütteperioodiks. 

Kuumaveeboiler

Soe hooaeg on õige hetk võtta käsile küttekollete hooldustööd. Iga 2-5 aasta tagant tuleks hooldada kuumaveeboilerit, sest seadmele ajapikku tekkiv katlakivi ja sete vähendavad oluliseks selle efektiivsust. See tähendab aga seda, et vee soojendamiseks kulub märksa rohkem energiat ja raha.

Soojuspump

Kui kütad oma kodu soojuspumbaga, siis regulaarset erihooldust see seade enamasti ei vaja, piisab vaid filtrite puhastamisest. Küll aga tasub tähelepanelik olla kui pump hakkab tegema suuremat müra või ei tundu enam nii tõhus. Sel juhul tasub kindlasti pöörduda asjatundjate poole.

 

Ahjuküte

Ahjukütte puhul ära unusta kutsuda korstnapühkijat. Küttekollet ja suitsulõõre tuleb tahmast puhastada kord aastas, eramajade puhul on korstnapühkija kutsumine kohustuslik vähemalt iga viie aasta tagant. Korstnapühkija veendub ka selles, kas kütteseade on heas korras. See on oluline ka selleks, et kodu kindlustuskaitse kehtiks.

Kaugküte

Kaugküttega majades tasub tähelepanu pöörata ka soojatarbevee soojusvahetitele. Kuna süsteemi läbib üheltpoolt soolasid sisaldav joogivesi, siis temperatuuri tõustes sadestuvad soolad soojusvaheti pinnale. See raskendab soojuse ülekannet kaugkütte veelt tarbeveele. Kuidas aga teada, et soojusvaheti hooldamist vajab? Kõige parem indikaator selleks on, kui soojussõlmes asuvast soojusarvestist on näha, et suvisel perioodil on kaugkütte peavoolu ja tagastuva vee temperatuuride vahe 10⁰ C ja vähem. Lahtiste ehk ilma soojusvahetita süsteemide puhul tuleks hoone küttesüsteemi pesta iga 3-5 aasta järel.

Oluline on soojusvaheti pesu tellimisel lasta töö teostajal teha ka surve proov. Lisaks võivad puhastamist vajada ka filtrid ja tasub kontrollida manomeetrite korrasolekut. Soojusvahetite pesu pakuvad enamus soojussõlmede ja küttesüsteemide hooldusega tegelevad ettevõtted.

Gaasiküte

Gaasiküttega majades on samuti suvi õige aeg, millal lasta oma tehnoruumides paiknevad gaasipaigaldised spetsialistidel üle vaadata. Aja jooksul võivad sisegaasitorustiku liitekohad hakata lekkima. Samuti tuleks kontrollida torustikel olevate seadmete korrasolekut ja gaasikatla tööd. Suurenenud gaasitarbimist võib sageli põhjustada see, kui gaasikatel ja soojavee ning küttesüsteemi soojusvahetid on kaetud katlakiviga. Lisaks süsteemi pesule tuleb kontrollida ka gaasikatlas olevaid andureid, klappe ja pumpasid. Nii tagad, et talvisel ajal ei teki ootamatuid katla seisakuid. Suviste hooldustöödega aitad ise kaasa sellele, et kütteperioodil töötab kodune gaasipaigaldis probleemideta ja võimalikult säästlikult. Ära võta neid töid ise ette, vaid kasuta kindlasti gaasikatlaid ja -torustikke hooldavate ettevõtete spetsialistide abi.

Kaalu küttesüsteemi uuendamist

Aja jooksul muutuvad küttetehnoloogiad ja kütuste hinnad. Seega kui oled otsustanud uuendada oma kodu küttesüsteemi, tasub teha koos spetsialistidega põhjalik analüüs hindamaks, milline lahendus või isegi lahenduste kombinatsioon sinu kodule kõige paremini sobib.

Silmas tasub pidada, et kõige rohkem kõiguvad just nafta hinnast sõltuva kütuse hinnad. Nende hulka kuuluvad peamiselt kütteõlid ja maagaas. Stabiilsem on hind puidukütustel ja näiteks elekter-soojuspumpade puhul.

Aknad-uksed korda

Kui sinu kodu aknad on veel millegipärast ajast ja arust, siis on suvi parim aeg aknad ära vahetada. Sügis-talvisel hooajal on seda meie kliimas märksa tülikam teha.

Kui elad aga vanas puitakendega majas ja akende vahetus võimalik ei ole, siis võib abiks olla tihendite vahetus. Sama kehtib ka vanemate välisuste kohta, kust samuti külm sisse võib pääseda. Kuigi enamasti kiputakse seda tegema esimeste külmade saabudes, on tegelikult õige aeg tihendit paigaldada sooja ja kuiva ilmaga. Sellega saab igaüks ise hakkama. Üks võimalus sooja paremini sees hoida on paigaldada aknale termokile.

Nõuandeid jagas energiaettevõte Adven Eesti

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles