Parimaks suviseks janukustutajaks on üsna üllatav jook

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parimaks janukustutajaks võib osutuda üsna üllatav jook.
Parimaks janukustutajaks võib osutuda üsna üllatav jook. Foto: Panther Media/Scanpix

Soojal suvepäeval on hea teada, et keefir on üks parimaid janukustutajaid. Ühelt poolt seetõttu, et joogi veesisaldus on kõrge, umbes 88 protsenti. Eriti oluline – keefiris olev vesi on seotud ja selle imendumine seedetraktist verre kulgeb aeglaselt. Seega märksa funktsionaalsemalt kui sama kogust vett juues.

Joogina on keefiril veel üks suur pluss. Nimelt paistab jook muude toiduainete hulgas silma puhtusega. Tootes pole ainustki lisaainet, sealhulgas E­ainet. Selle välistab juba keefiri valmistamise tehnoloogia. Küll aga leiame poeletilt probiootiliste piimhappebakteritega rikastatud keefirisorte ja need on tavalise keefiriga võrreldes veelgi suurema bioväärtusega.

Probiootilised piimhappebakterid on keefiris leiduvad elusad mikroobid, mis on tervisele mitmel moel kasulikud. Need taastavad näiteks pärast antibiootikumravi seedekulgla normaalset mikroobikooslust, tõhustavad piimasuhkru lõhustumist ja omastamist, parandavad B-­rühma vitamiinide imendumist, soodustavad kaltsiumi ja fosfori omastamist soolestikust, vähendavad kõhulahtisuse tekke riski, kestust ja vaevusi, tõhustavad seedetegevust, toetavad immuunsüsteemi ning takistavad tõvestavate bakterite arengut seedekulglas.

Kes soovib tublide piimhappebakterite vägitegudes isiklikult veenduda, peaks meeles pidama, et kindla probiootilise piimhappebakteriga keefirit tuleks tarbida ühtejutti vähemalt kuu aega. Bakterid nimelt vajavad aega, et meie soolestikus „kanda kinnitada” ning oma tööd tegema hakata.


Keefiri kasulikkusest saab pikemalt lugeda ajakirja 60+ juuninumbrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles