Uuring: taimetoit vähendab diabeediriski

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taimetoit. Illustreeriv foto.
Taimetoit. Illustreeriv foto. Foto: Toomas Huik

Puu- ja juurviljade ning täisteratoodete kasulikkust tervisele on tõestatud mitmete uuringutega. Viimatine uuring tegeles taimetoidu mõjudega 2. tüüpi diabeedile. Ajakiri Medical News Today vahendab tulemusi, mis näitasid, et loomse toidu vähendamine ja taimetoidu kasuks otsustamine vähendas oluliselt diabeediriski, kuid söödav taimne toit peab seal juures olema kvaliteetne.

Uuringus vaadeldi, kas taimne toit, mida tarbiti, oli kõrge toiteväärtusega ja sisaldas värskeid puuvilju, juurvilju ja täisteratooteid, või tarbiti vähem tervislikke toiduaineid nagu rafineeritud teraviljad, kartulid ja magusaineid sisaldavaid jooke.

Uuringu tarbeks vaadeldi rohkem kui 20 000 inimese tervise- ja toitumisandmeid. Tulemused näitasid, et igapäevane menüü, kus oli vähe loomseid toiduaineid ja rohkelt taimseid, vähendas 2. tüüpi diabeeti haigestumise riski 20 protsenti. Selle juures oli aga tähelepanuväärne, et nende seas, kelle toidulaual oli kvaliteetsem ja tervislikum taimne toit, vähenes riski koguni 34 protsenti, vähem tervislikud valikud taimsete toitude seas vähendasid riski 16 protsenti.

Uuringu koostajate sõnul näitab see seda, et oluline pole mitte see, et toidulaualt jäetakse ära loomsed toiduaineid, vaid et tarbitakse ka tervislikku ja kvaliteetset taimetoitu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles