Unetuse puhul võib aidata varajane ärkamine

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Christoph Wilhelm/zefa/Corbis

Kõigile neile, kelle jaoks kosutav pikk uni on harv ja õnnelik juhus, võib tulla üllatusena teadlaste üks viimaseid ettepanekuid: selleks, et kroonilist unetust ennetada, peaksid inimesed vähem aega voodis veetma, vahendab Medical News Today.

Uuringu tulemuste järgi peaks unetusega toime tulemiseks vähendama voodis veedetud aega selleni, mis vastab inimese võimele seal magada.

Pennsylvania ülikooli teadlaste sõnul oli sellest abi 70-80 protsendil uuringus osalenud inimestest, kel oli lühiajaliselt esinenud unehäireid või kes olid nendega kimpus juba pikemat aega.

Nii panevad teadlased ette, et kui uinuda kell 23 ja uni läheb ära hommikul kell 5.30, kuigi plaanitud ärkamisaeg on kaks tundi hiljem, tulekski oma päeva kell pool kuus alustada.

Teadlaste väitel tekitab unetust just vahe inimese magamisvõime ja võimaluste vahel. Pidev magamatus ja mure selle pärast võib põhjustada depressiooni, kõrgvererõhutõbe jpm. Oma uneaja kunstlik venitabmine võib nende sõnul aga just kroonilise unetuseni viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles