Füsioterapeut: moodsad diivanid on seljale kurjast

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Füsioterapeut Kaia Otti rääkis neljapäevases Vikerraadio saates „Huvitaja”, et selg, põlved, puusad ja õlad on peamised murekohad, millega tema poole pöördutakse. „Me istume liiga palju, teeme liiga vähe trenni oma lihastele ja meie liigesed pole valmis tegema nii palju liigutusi tegema, kui me ühel hetkel tahame,” sõnas ta.

Inimeste elustiil on aastatega muutunud aina rohkem istuvaks. Otti nägi ühe murekohana ka suuri ja mugavaid diivaneid ja tugitoole, mida kodudest aina sagedamini leiab.

„Nende istumisosa on nii lai, pole võimalik õigesti istuda, võetakse end mõnusalt kerra. Aga kui vaadata kerratõmbunud inimese lülisammast ja vaagnat, siis on need suure surve all. Algul seda ise ei tunne, aga kui see igapäevaselt juhtub, ja te ei ole seal (diivani peal - toim) ju viis või kümme minutit, on see nagu Bonsai puu kasvatamine ja tulemus on sama,” põhjustab selline diivanil puhkamine paljudele seljavalusid.

Õigesti istumisasendi korral on alaselg toetatud vastu seljatuge, jalalabad toetuvad kindlalt maha ja käed toetuvad kas käetugedele või lauaplaadile.

Kuula „Huvitaja”  saadet SIIT.

Illustratsioon: Pm
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles