Puugid levitavad uue suunana ehrlihioosi

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuk.
Puuk. Foto: ERIK PROZES/

Terviseameti andmetel on võrreldes kahe eelmise aastaga borrelioosijuhte registreeritud esimese viie kuu jooksul mõnevõrra vähem. Entsefaliidijuhtude statistika aastate jooksul muutunud ei ole. Epidemioloogilise valmisoleku büroo juhataja Irina Dontšenko sõnul levitavad puugid uue n-ö suunana lisaks eelmainitutele ka ägedat bakter- nakkushaigust ehrlihioosi, kirjutab ERR-i uudisteportaal.

Irina Dontšenko sõnul levitavad puugid uue n-ö suunana lisaks eelmainitutele ka ägedat bakter-nakkushaigust ehrlihioosi. Terviseameti andmed kirjeldavad, et inimese ehrlihioosi haigusenähud on mittespetsiifilised: esineb palavik, peavalu, isutus, iiveldus, oksendamine, lihasevalu. Viiendikul haigetest tekib meningoentsefaliit.

Inimese ehrlihioosi valikravim on doksütsükliin, vaktsiin seni puudub.

Tartu Tervishoiu kõrgkooli õppejõud Eerik Jõgi lisas, et juba alanud puhkusehooajal ei ole aga puugihirmust vaja tegevusi tegemata jätta, sest tõenäosus nakatumiseks on väike.

„Kui puuk on teil peal, siis tõenäosus, et see puuk on nakatunud, on 30 protsenti. Tõenäosus, et te põete borrelioosi raskel kujul läbi on samuti vähemus, ehk umbes 30 protsenti. Kokku jääb tõenäosus, et te päriselt haigeks jääte kuskil kümme protsenti," rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles