Vanaisade välimääraja

Toivo Niiberg
, psühholoog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuidas tänapäeva vanaisasid rühmitada?

Teadmata kadunud vanaisa

Nagu paljud tegelikult elavad ja eksisteerivad isad, on ka vanaisad teadmata kadunud. Neid ei ole nagu kellegi jaoks olemas, aga samas nad kummitavad pereliikmete mõtetes. Nendega seotud tõe, vale, legendide ja muu taga võivad sageli peituda uue põlvkonna avalikud või varjatud konfliktid. Et kooselus edasi liikuda, peab sageli pereterapeut olema see, kes vanaisa luukere kapist päevavalgele toob.

Teadmata kadunud vanaisa kummitab kindlasti kõige rohkem ämma ja selle kaudu väimeest – on kellega ja mida võrrelda nii positiivses kui negatiivses kontekstis. Samas võivad teadmata kadunud vanaisad ühel heal päeval ka välja ilmuda ja sinu ukse taga seista. Kahjuks küll siis, kui nendel endil suur häda käes.

Isast vanaisa

Foto: Vida Press

Ta on sageli üsna tegus ja kõbus papi, kes ka ise alles hiljuti on nooreks isaks saanud. Oma endisi täisealiseks saanud lapsi ja lapselapsi meenutab ta heal juhul sünnipäevadel ning jõulude aegu. Ja mis tast ikkagi enamat tahta – abiks ikka.

 

 

 

Teise või kolmanda ringi vanaisa

Foto: SCANPIX

See mees on teist või isegi kolmandat korda abielus. Uusi lapsi enamasti ei ole, küll võivad tema kasvatada olla uute abikaasade või elukaaslaste pärandina kasulapsed. Olenevalt uue abikaasa suhtumisest mehe eelneva elu viljadesse, võivad sellised vanaisad olla ühtpidi väga tegusad ja teisalt vaoshoitud.

Olen näinud kogukondi, kus perekondlikel sündmustel kohtuvad kõik esivanemad oma uute kaasadega, nende lapsed ja lapselapsed, ning hoolivust ja mõistmist jätkub kõigile. Tore, kui osatakse positiivselt tagasi vaadata, vastastikku andestada ja uut põlvkonda koos toetada – mis läinud, see läinud, aga alati on millestki õppida ja edasi anda. Selliste kärgkogukondade liidrid on peamiselt just tegusad vanaisad ja äiad, mitte vanaemad ning ämmad.

Maavanaisa

Tema meenutab lapsele mõneti aasta ringi jõuluvana, olgu ta siis habemes või habemeta. Alati on tal midagi varuks nii taskus kui mõtetes. Maavanaisal on küll sageli palju töid ja tegemisi, aga ta ei pelga lapselast nendesse pühendamast ning jõudumööda kaasamast. Nii saab maavanaisa kõrval palju tarkusi ja töövõtteid omandada, mis hilisemas elus igati ära kuluvad.

Linnavanaisa

Foto: Panther Media/Scanpix

See mees, eriti kui ta juba pensionipõlve peab, on lapselapsel nagu Karlsson. Tal puudub küll selja peal tiivik, aga ühelt poolt rahu ja teisalt liikuvust on tal parasjagu. Temaga on hea käia koos pargis, loomaaias, lõbustuspargis, linna peal. Aga mitte poes, see koht talle millegipärast ei istu.

Kodus võib linnavanaisaga igasuguseid asju ette võtta alustades peitusemängust ja lõpetades sõjamänguga. Sageli on just linnavanaisa see, kes õpetab lapselapsele kaardimängu, tamkat või paremal juhul teeb isegi male selgeks. Veelgi vahvam on vanaisaga koos vaadata õudukaid ja muid hirmsaid filme – kuidagi julge on.

 

Rühmitus iseloomu järgi

Mõistev vanaisa

Foto: Panther Media/Scanpix

Mõistev vanaisa võib olla nii maa- kui linnavanaisa, aga ka teise ringi vanaisa. Ta oskab lapselapse alati lõpuni ära kuulata. Vahel jääb pikema jutu ajal isegi diivanile või tugitooli tukkuma, aga tühja sellest – peaasi et lapsel on ometi kellega ja kellele midagi rääkida. Ja on teada, et vanaisale räägitu jääbki vahel väikese ja suure inimese saladuseks. Mõistval vanaisal lihtsalt kohe on lapselapse jaoks aega, olgu seda siis ilmsi või unes.

 

 

 

 

 

Torisev vanaisa

Ta võib olla nii maa- kui ka linnavanaisa. See vanaisa on veidike iseendaga pahuksis või on siis täielikult vanaema tuhvli all ja tema oma mina on peaaegu olematu. Vanaema loal ja juhendamisel saab temagi väiksema vaevaga kõikidesse tegevustesse haarata, kuigi ta väidab pidevalt, et ei viitsi, ei saa ega suuda.

Terroriseeriv vanaisa

See mees on sageli endisest ülemusest vanaisa, kes jätkab seda ametit ka pereringis – võimukus on sageli haigus, mida parandab ainult haud. Tema tahtmistele pimesi ja vastuvaidlematult alludes pole mingeid probleeme. Kui aga hakkad oma tahtmist taga ajama, siis on tagajärjed ettearvamatud. Ta on võimeline ka kogu perele ust näitama ja seda igaveseks. Ta elab põhimõtte järgi: niikaua, kui te jalad on minu söögilaua all, olete kohustatud kõiki minu soove ja tahtmisi minuti pealt täitma! Pärast minu surma tehke mida tahate! Üldiselt on sellise mehe täiskasvanud lapsed isetud, kes ühtpidi jumaldavad ning teisalt vihkavad oma türannist isa.

 

Pummeldav vanaisa

Armastab üleliia napsu võtta. Mõned pummeldavad vanaisad muutuvad seejuures lõbusaks ja jutukaks, teised torisevaks või koguni agressiivseks. Neist võib oodata nii head kui halba, aga lapselapsele nad kindlasti head eeskuju ei anna.

 

Vanaisadest ja vanaisaks olemisest saab pikemalt lugeda ajakirja 60+ mainumbrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles