Tselluliit, mis näeb välja nagu roos

Juuli Laanemets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: wikipedia.org/Public Health Image Library

Linnamõisa perearstikeskuse perearsti Katrin Martinsoni sõnul on roospõletik tselluliit, mis näeb välja nagu roos. Tegemist on ägeda, streptokokkide põhjustatud naha ja nahaaluskudede põletikuga.

Linnamõisa perearstikeskuse perearsti Katrin Martinsoni sõnade kohaselt kasutatakse tselluliidi terminit sageli vääralt. Miskipärast iseloomustatakse nii „apelsininahka”. „Erüsiipelast ehk rahvakeeli roosi põhjustavad bakterid – streptokokid, mis satuvad naha sisse ja alla läbi väikese nahavigastuse,” selgitab perearst.

„Inimese nahk on kaitsebarjäär väliste tekitajate ja sisekeskkonna vahel. Seega kui tekib väike nahavigastus, haavake või katki kratsitud putukahammustus, seeninfektsiooni lõhed varvaste vahel, siis kaitsebarjäär häirub ja haigusetekitaja pääseb naha sisse ja alla,” kirjeldab dr Martinson nakatumist.

Põletik, mille bakter kudedes põhjustab, toob kaasa lümfiteede põletiku ning see omakorda võib tekitada mädapaised või sepsise kudedes, kui bakter verre pääseb. Seega vanarahva uskumus, et roospõletiku põhjus on sageli hingeline vapustus, meditsiini vaatekohalt paika ei pea.

„Enam on ohustatud need, kes tööst või harrastusest tulenevalt saavad rohkem haavakesi. Riskigruppi kuuluvad kindlasti kõik, kellel on mõni krooniline haigus, mis immuunsüsteemi nõrgendab, näiteks diabeet, muud ainevahetushaigused, südamepuudulikus,” loetleb dr Martinson haigusi.

Haiguse kulg on äge

Roospõletik on raske ja kiirelt kulgeva, kudede kahjustusega bakteriaalne haigus. „Koos punetusega nahal tekib kõrge palavik ning külmavärinad ja häirub üldseisund. Naha põletik on väga äge, nahal on näha selgete piirjoontega punetis, mis on tugevalt turses, mõnikord villiline ja valulik,” kirjeldab perearst haiguse sümptomeid.

„Punetusala võib juba esimeste tundidega ruttu laieneda. Eriti tuleks jälgida, et villid ei läheks katki, kuna on oht, et bakter levib üle kogu organismi verre, on suur sepsise võimalus ja mädakollete ehk abstsesside tekke oht. Kroonilisi haigusi põdevate patsientide üldseisund võib veelgi halveneda, sest niisamuti ägenevad krooniliste haiguse sümptomid.”

Sarnane pilt võib segadust tekitada

Roospõletikuga võivad mõnikord sarnaneda muud haigused ja vastupidi. Dr Martinsoni sõnul võib roospõletikule omast pilti anda vöötohatis või muu tursetega kulgev haigus, näiteks isegi südamepuudulikkus. Ka tromboflebiit ehk veenipõletik võib mõnikord olla sarnase välimusega, samas võib näol olev kahepoolne roospõletik jällegi meenutada mõne teise reumaatilise haiguse löövet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles