Uuring: hirmutavad fotod sigaretipakkidel suurendasid loobumissoovi

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mürgised tubakaaurud kanduvad tuppa ka rõdul suitsetades.
Mürgised tubakaaurud kanduvad tuppa ka rõdul suitsetades. Foto: Andres Teiss/Postimees

Põhja-Carolina Ülikooli teadlased uurisid, kuidas mõjuvad hoiatavad pildid sigaretipakkidel suitsetajatel, vahendas Medical News Today.

Ameerika Ühendriigid olid esimesed, kes 1966. aastal sigaretipakkidele hoiatavaid sõnumeid panema hakkas.

Uuringus osales pea 2000 ameeriklast, kellele näidati nelja nädala jooksul kas hoiatavaid pilte või edastati tekstipõhiseid hoiatusi.

Tulemused näitasid, et need, kes said hoiatava sõnumi piltidelt, olid altimad suitsetamisest loobuma. Neist tegid katse suitsetamisest loobuda 40 protsenti. Vastukaaluks tekstisõnumid tekitasid sama soovi 34 protsendil osalenutest.

5,7 protsendil neist, kes nägid hoiatavaid pilte, õnnestus suitsetamisest hoiduda vähemalt nädal. Tekstipõhiseid hoiatusi lugenud ameeriklastest suutis seda teha 3,8 protsenti.

Kuigi vahe pole näiliselt suur, võib sellest uuringu tegijate sõnul olla siiski märkimisväärne kasu, sest need tulemused pakuvad ajakohast ja vajalikku infot Ameerika Ühendriikidele oma ennetustegevuse planeerimisel ja teistele riikidele, kes kaaluvad hoiatavate piltide kasutamist sigaretipakkidele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles