Kui pärandvara hulgas on võlad

, Tartu notar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pärandaja võlgade eest vastutab pärija. Mitme pärija korral on võlausaldajal õigus nõuda võla tasumist ükskõik milliselt pärijalt, kes omakorda saab teistelt pärijatelt nende osa välja nõuda.

Kui pärija pärandaja kohustuste eest oma varaga vastutada ei taha, on tal õigus nõuda pärandvara inventuuri ning kohustus juhul, kui pärandvarast võlgade rahuldamiseks ei piisa, algatada pärandvara pankrotimenetlus.

Inventuuri tegemiseks peab pärija esitama avalduse notarile, kusjuures inventuuri saab nõuda vaid pärandi vastuvõtnud pärija. Notar määrab inventuuri tegijaks kohtutäituri, kes koostab pärija abiga pärandvara nimekirja.

Pärija, kes ei soovi pärandaja võlgadega tegeleda, võib pärandist loobuda ega pea oma teguviisi põhjendama. Pärandist loobumine on igale pärima õigustatud isikule seadusega tagatud õigus. Kui pärija pärandist loobub, läheb pärimisõigus üle järgmisele pärima õigustatud isikule pärimisseaduses sätestatud järjekordade kaupa. Kui pärandaja abikaasa ja kõik pärima õigustatud sugulased pärandist loobuvad, on pärijaks pärandaja viimase elukoha järgne kohalik omavalitsusüksus.

Pärandist loobuda sooviv isik peab kolme kuu jooksul arvates päevast, mil ta pärandaja surmast ja oma pärimisõigusest teada saab, notarile pärandist loobumise avalduse esitama. Suures suguvõsas, kus keegi pärida ei taha, võib loobumise menetlus kesta aastaid. Kui mõni pärimisteate kätte saanud kauge sugulane ei pea vajalikuks notari juurde tulla, läheb pärand talle üle.

Kui pärija ei soovi, et talle lähedase isiku võlgadega hakkaks tegelema riigiametnik või kui pärima õigustatud isikud on üle ilma laiali, on mõistlik, et pärija pärandaja maised asjad, sealhulgas pärandvara pankrotimenetluse, ise lõpule viib. Kui pärijal endal selleks vajalik raha puudub, on võimalik taotleda nii notaritasust vabastamist kui ka riigi õigusabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles