Teadlased uurivad küla, kus elatakse erakordselt kõrge vanuseni

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Acciaroli küla.
Acciaroli küla. Foto: commons.wikimedia.org

Maailma teadlaste tähelepanu köidab Itaalias Salerno provintsis asuv Acciaroli küla. Nimelt elab seal ja naabruskonna külades erakordselt palju enam kui saja aasta vanuseid inimesi.

100. eluaasta selja taha jätnud inimesi elab piirkonnas rohkem kui 300, viiendik neist on aga elanud lausa 110-aastaseks, vahendas „Aktuaalne kaamera“.

„Seda paika ei ole kunagi varem uuritud,“ kommenteeris päevalehele New York Post California ülikooli professor ja kardioloog Alan Maisel, kes 2012. aastal sinna puhkusele sõites sai positiivse šoki osaliseks. Ta hakkas külakeses ringi käima ja elanike eluolu kohta uurima, sest seal oli  erakordselt palju kõrgeealisi ja hea tervise juures elanikke. Ka haigused nagu Alzheimeri tõbi olevat aga selles piirkonnas haruldased.

Maisel sõnas, et nüüd uuritakse külakese elanike geene ning elustiili, et jõuda jälile, mis nende kõrge eluea saladuseks on.

Kohalike sõnul on pikaealisuse saladuseks rahulik ja stressivaba elu, hea toidu söömine ja värskes õhus viibimine.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles